Noordzee Vliegclub Oostende doet rondvlucht boven de kustlijn met 21 kankerpatiënten: “12 chemo’s, ik moest en zou vechten”
21 enthousiaste mensen die vechten tegen kanker of herstellende zijn van kanker, mochten dinsdag plaatsnemen in een van de sportvliegtuigjes van de Noordzee Vliegclub in Oostende. Een van hen is Kaat De Rauw (20) uit Anzegem. Zij kreeg in januari 2023 de diagnose lymfeklierkanker. “Ik wil terug in de buurt van de oude Kaat komen.”
Lymfeklierkanker ontstaat vooral tussen het 15de en 35ste levensjaar. Bij veel patiënten is de kanker goed te genezen. Toen Kaat in januari 2023 de diagnose kreeg – het meisje was toen amper 18 jaar – voelde het alsof haar wereld instortte, maar al snel krabbelde ze recht. “Toen de dokter het mij vertelde volgden meteen tranen, maar het rare is dat ik daar nog die knop heb omgedraaid. Ik moest en ik zou vechten”, steekt Kaat van wal. “Twaalf chemo’s, zo luidde het verdict. En dus ben ik beginnen aftellen naar die laatste. Mijn grootste klop kwam er eigenlijk toen ik mijn laatste chemo gehad heb. Mensen dachten dat ik genezen was, maar dat was ik nog lang niet.”
Mondmaskers
18 jaar, je gaat studeren aan de hogeschool en dan komt plots die klap. Waar andere jongeren hun eerste schooljaar in Gent al feestend doorbrengen, zat Kaat thuis. Bang om geïnfecteerd te worden. “Ik zag alleen mama en papa zonder mondmasker. Wie verder in mijn buurt kwam – ook broer en zus – moest dat doen met mondmasker. Die kanker heeft een zware impact gehad op mijn leven, zo veel is zeker. Ik dacht dikwijls: wat als er nu iets met oma of opa gebeurt? Ik kon ze niet vastpakken… Ik ben door een hel gegaan bij momenten, maar ik ben altijd strijdvaardig gebleven.”
Met succes, want nu gaat het beter met de jonge vrouw. “Ik ben nu in remissie. Dat betekent dat ik nog niet helemaal genezen verklaard ben, maar dat de kanker in principe weg is. Het heeft me ergens wel bang gemaakt. Bang om dingen te missen die anderen niet missen, om dingen niet meer mee te maken. Je weet wel dat er een grote overlevingskans is, maar toch ga je anders denken over het leven. Nu wil ik gewoon terug de oude worden, want ik ben nog steeds heel snel moe. Vermoedelijk word ik nooit meer dezelfde Kaat als voor de diagnose, maar ik wil toch wel dicht in de buurt van die oude Kaat komen.”
Rondvluchten
Kaat was een van de 21 mensen die kanker hebben of gehad hebben die een rondvlucht kregen via initiatiefneemster Jenny Vergote. “Ik doe dit al achttien jaar”, zegt de vrouw. “Er werd mij in de tijd gevraagd van de Rotary of ik geen rondleiding wou organiseren op de luchthaven. Ik vond dat te weinig en zo heb ik het initiatief genomen om piloten aan te spreken die wilden helpen. Sindsdien krijgen kankerpatiënten bij de Noordzee Vliegclub, in samenwerking met het Ostend Air College, Dellaware en de Oostendse luchthaven, elk jaar een rondvlucht cadeau.”
Een van de piloten die deelneemt aan het initiatief is Dany Verté (69). “Ik doe dit nu al een tiental jaar”, zegt de man. “Het geven van een bijzondere beleving aan die mensen geeft mij voldoening. Je gaat met een goed gevoel naar huis en je weet dat zij op dezelfde manier naar huis gaan. We doen dit op kosten van de piloot zelf. Hoeveel zo’n rondvlucht normaal kost. Voor een vlucht van 40 minuten betaal je 285 euro en dan moet je ook nog de landingsgelden betalen van 30 euro. We vliegen met vier piloten van de Noordzee Vliegclub en een piloot van het Ostend Air College.”
Contact met lotgenoten
Het initiatief maakt deel uit van de zogenaamde Jongerenvakantieweek van Kom op tegen Kanker. “We zijn blij dat we deze activiteit kunnen aanbieden aan deze mensen”, zegt Kathleen van Walle van Kom op tegen Kanker. “Zonder de steun van mensen zoals Jenny zou dit niet mogelijk zijn. We zijn momenteel met deze mensen een week in domein Polderwind. Het hoofddoel is contact maken met lotgenoten. Jongeren zijn bij ons mensen van 16 tot 35 jaar. Gelukkig is de groep mensen in die leeftijdscategorie die kanker krijgen klein, zo’n twee procent. Net daarom zetten we zo hard in op die contacten. Er ontstaan zo dikwijls mooie vriendschappen. Ze vinden elkaar en deze jongerenvakantieweek draagt daartoe bij. Een weekje weg betekent een weekje weg van alle zorgen, uit diezelfde omgeving… om hun gedachten te verzetten. En dat doen ze ook.”
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier