Nog maar even tijd voor vernieuwing grafconcessie

Samen met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst wordt gekeken welke graven een lokaal historische waarde hebben. (foto LIN)
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Tijdens het vragenuurtje op de gemeenteraad van dinsdag 9 november vroeg Sofie Sanders (CD&V) meer uitleg over de stand van zaken rond de concessies op de begraafplaatsen van Roksem, Westkerke en Ettelgem.

Het is zo dat er tot 1 november een hernieuwingsaanvraag kon worden ingediend door de nabestaanden voor de graven waar een indicatie was aangebracht dat de concessietermijn verstreken was. “Over hoeveel graven in Roksem en Westkerke ging dit?”, vroeg Sofie Sanders zich af. “Voor hoeveel graven werd er geen hernieuwingsaanvraag ingediend? Hoeveel graven zullen verwijderd worden? Wat is momenteel de situatie en timing voor wat betreft Ettelgem? En wat met de situatie rond oud-strijders en gesneuvelden?”

Termijn verlengd

“In 2020 werd er voor het eerst aangeplakt op de begraafplaats in Roksem en Westkerke”, antwoordde burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD). “In Roksem werden 96 graven aangeplakt, voor 69 graven werd nog geen hernieuwingsaanvraag ingediend. Op de begraafplaats in Westkerke werden 148 graven aangeplakt. Voor 98 graven werd nog geen hernieuwingsaanvraag ingediend. In de laatste maand werden er echter wel heel wat hernieuwingsaanvragen gedaan voor aangeplakte graven op de begraafplaats van Roksem en Westkerke. Er waren heel wat betrokkenen die ons hebben meegedeeld dat ze omwille van de coronapandemie geen bezoek durfden te brengen aan de begraafplaats. Er werd dan ook beslist om de termijn voor de aanvraag tot hernieuwing te verlengen tot 31 december 2021.

Op de begraafplaats in Ettelgem werden 313 graven aangeplakt. Deze aanplakking zal minstens een jaar lang zowel bij het graf als aan de ingang van de begraafplaats hangen. Samen met de Intergemeentelijke Onroerend Erfgoeddienst wordt gekeken welke graven een lokaal historische waarde hebben. Van overleden oud-strijders of gelijkgestelden van beide wereldoorlogen is de concessie gratis. Dit blijft zo in geval van vernieuwing. Het betreft een gunst ten persoonlijke titel maar geldt voor alle medebegunstigden van de concessie”, aldus burgemeester Anthony Dumarey (Open VLD).

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier