Nog heel wat knopen door te hakken omtrent extra laadpalen

Laadpalen op de Korenmarkt in Izegem. (foto) © Frank Meurisse
Redactie KW

Op vraag van de Vlaamse regering moet Izegem tegen 2025 nog honderd elektrische laadpalen in het straatbeeld laten bijplaatsen. Vlaams Belang herinnert de stad aan die deadline en vraagt om met een stappenplan op de proppen te komen.

De stad kreeg begin dit jaar een draaiboek van Vlaamse minister van Mobiliteit Lydia Peeters (Open VLD) rond de uitrol van elektrische laadpalen. Op vandaag zijn er in Izegem al tien zo’n publieke laadpunten, met per paal twee laadmogelijkheden. “Als we horen dat de regering op maximum 250 meter van elke woning zo’n laadpaal wil, dan is er nog werk aan de winkel”, meent Giel Seynaeve (Vlaams Belang). “Daarom vragen we de stad om een stappenplan uit te rollen. Zelf zien we vooral mogelijkheden op de invalswegen, en niet in het centrum.” Groen is niet akkoord en wil dat er overal in de stad laadpalen verschijnen. “Zodat iedereen er optimaal gebruik van kan maken”, klinkt het.

Strategische uitrol

Mobiliteitsschepen Caroline Maertens (N-VA) zegt dat er verschillende mogelijkheden zijn. “Uit het draaiboek blijkt dat niet alleen alleen een burger zo’n laadpaal kan aanvragen vlakbij zijn woning, maar een andere optie is dat we extra palen voorzien waar al een populaire paal staat. Een derde mogelijkheid is dat Total Energies, die de aanbesteding won, laadpunten strategisch uitrolt. Wij kunnen hen wel locaties bezorgen, maar dan zullen die voor hen toch rendabel moeten zijn. We moeten nog heel wat knopen rond deze kwestie doorhakken, al zijn we ondertussen beter technisch voorbereid op een laadinfrastructuur. Momenteel installeren we op verschillende plaatsen in de stad een 400-voltnetwerk.” (vadu)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.