Nieuwe wagen voor rattenvanger
Luc Debeir, de Torhoutse rattenvanger, heeft een nieuwe dienstwagen in ontvangst mogen nemen. Het is een Combo Electric van Opel, geleverd door de plaatselijke garage Leplae. Het voertuig wordt gedeeltelijk betoelaagd door het provinciebestuur. Gedeputeerde Bart Naeyaert overhandigde de sleutels.
De provincie helpt de werkingskosten financieren van de acht regionale comités voor de rattenbestrijding. De totale toelage voor 2024 bedraagt 179.840 euro voor de aankoop van klemmen, gifbuizen, werkkleding en dienstvoertuigen. “Daarvan gaat er 15.000 euro naar Torhout”, zegt schepen van Leefmilieu Elsie Desmet. “We hebben dat bedrag volledig gebruikt voor de Opel, die om en bij de 36.000 euro heeft gekost.”
Vooral muskusratten
De wetgeving in het kader van de bestrijding van de bruine rat en de muskusrat verplicht zowel de privé- als de publieke eigenaars om op hun domein de strijd met de schadelijke dieren aan te binden. De gemeenten, de polders, de provincie en het gewest dragen de verantwoordelijkheid voor de rattenbestrijding in de openbare waterlopen, de sloten langsheen de weg en op de terreinen die hun eigendom zijn. Omdat vooral de muskusrat grote schade kan aanrichten aan de waterinfrastructuur en aan de land- en tuinbouwgewassen is het belangrijk om de zaak ernstig te nemen. De waterlopen hebben een cruciale functie in het kader van de waterbeheersing. Sinds januari van dit jaar is bij het bestrijden van de ratten het gebruik van chemische lokazen echter verboden.
De biotoop van de muskusratten is uiteraard gemeente- en grensoverschrijdend. Vandaar dat de provincie voor het gemak van werken acht West-Vlaamse regio’s heeft afgebakend. Binnen elke regio is een comité actief dat bestaat uit afgevaardigden van de gemeente- en polderbesturen, de provinciale dienst Waterlopen en de bevoegde diensten van Vlaanderen. Die regionale comités vergaderen tweemaal per jaar.
Halftijdse opdracht
“In Torhout is Luc Debeir halftijds rattenvanger”, aldus schepen Desmet. “Hij begeeft zich op het terrein voor het plaatsen, ledigen en controleren van de rattenvallen. Voor zijn andere halftijdse opdracht werkt hij als opzichter op het recyclagepark. Als rattenvanger zorgt hij ervoor dat de populatie van de ratten onder controle blijft en dat de schade langs de waterlopen zo beperkt mogelijk is. Dat is een niet te onderschatten opdracht voor hem.” (JS)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier