Nieuwe MUG-helikopter voorgesteld in Brugge

© TB
Piet De Ville

Bij het AZ Sint-Jan in Brugge werd zaterdagvoormiddag de nieuwe MUG-helikopter van het type EC-135 voorgesteld. Het vorige toestel vertoonde teveel technische mankementen en was dus aan vervanging toe.

Het Instituut voor Medische Dringende Hulpverlening (IMDH), dat instaat voor de werking van de MUG-helikopter, sloot na een beperkte aanbesteding een vijfjarig contract met het Franse Groupe SAF voor het gebruik en het onderhoud van een helikopter van het EC-135 type.

“Het gaat om een type toestel waarmee overal in Europa MUG-interventies uitgevoerd worden”, verduidelijkt dokter Nicolas Müller, voorzitter van IMDH vzw en sticher van Stichting MUH Heli.

Comfortabeler en sneller

De nieuwe helikopter, geproduceerd door Airbus, heeft een ruimere binnenruimte en kan zo de patiënt in meer comfortabele omstandigheden vervoeren, zowel zittend als volledig liggend. Het toestel heeft ook een snellere opstarttijd.

Dokter Müller gaf bij de voorstelling van het nieuwe toestel graag enkele veelzeggende cijfers mee. “Sinds 1986, het begin van het MUG-heli project tot onze laatste vlucht op 24 december vorig jaar, hebben we ruim 20.000 zendingen op de teller staan, of over alle jaren heen een gemiddelde van 45 vluchten per maand. De laatste vijf jaar is ons gemiddeld aantal zendingen zelfs net boven de 60 per maand”

De MUG-helikopter wordt vooral ingezet in landelijk, minder vlug bereikbaar gebied of bij incidenten waarbij snelheid van het grootste belang is. De gemiddelde snelheid, inclusief opstijgen en landen, bedraagt 180 kilometer per uur. Het interventiegebied van de MUG-Heli omvat de gehele provincie West-Vlaanderen, een groot stuk van Oost-Vlaanderen en de Nederlandse provincie Zeeland.

Acties

In heel dit gebied kan de MUG-heli binnen de 15 minuten hulp bieden. De werking van de MUG-Heli wordt gefinancierd door de steden en gemeenten in het interventiegebied en door de Provincie West-Vlaanderen.

Ook een aantal commerciële partners, zoals hoofdsponsors Liantis en Artes-Depret, doen een stevige duit in het zakje. En daarnaast zijn er ook regelmatig solidariteitsacties vanuit het verenigingsleven of de serviceclubs.

(PDV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.