Nieuw uitkijkpunt biedt adembenemend zicht op natuurreservaat, zee en strand

Het uitkijkpunt is een architecturaal hoogstandje. © gf
Myriam Van den Putte
Myriam Van den Putte Journaliste Het Wekelijks Nieuws

De Panne realiseert een nieuw uitkijkpunt met zicht op natuurreservaat De Westhoek, de zee en de stranden. Het wordt een betonnen constructie, met de voeten in het water, naar een ontwerp van architectenbureau studio MOTO in samenwerking met stabiliteitsbureau Mouton.

Het uitkijkpunt is een architecturaal hoogstandje dat kadert in het project Horizon 2025 van de provincie West-Vlaanderen en Westtoer. Meer dan 60 bureaus hadden zich kandidaat gesteld voor de architectuurwedstrijd Winvorm. Het ontwerp van het architectenbureau studio MOTO in samenwerking met stabiliteitsbureau Mouton kwam als winnaar uit de bus.

Het uitkijkpunt komt op het einde van de betonnen duinvoetversterking van het Agentschap Maritieme Dienstverlening en Kust (MDK). Deze wordt ook gebruikt als wandeldijk en ligt in het verlengde van de zeedijk. Het uitkijkpunt zal toegankelijk zijn via de wandeldijk en via het lagergelegen strand. De ligging, net naast de duinen en het Westhoekreservaat, zal een adembenemend uitzicht garanderen.

IJkpunt met symboliek

De ontwerpers kozen voor een geometrische trapconstructie in beton: een robuust materiaal dat qua kleur en structuur mooi aansluit bij het strand en de duinen en opgewassen is tegen het agressieve zeeklimaat. Mooi pluspunt: bij springtij wordt de ingang op het strand overspoeld door zeewater. De geometrische trap neemt je vanop de wandeldijk mee de hoogte in, tot je uittorent boven het strand, en neemt je dan weer mee naar beneden naar het lagergelegen strand of de dijk. Het bezoek aan het uitkijkpunt kan zo georganiseerd worden dat stijgende bezoekers niet geconfronteerd worden met dalers. Studio MOTO: “Het is niet zomaar een kijktoren. Het is een ijkpunt met symboliek, een robuuste en dynamische sculptuur als verbindend element tussen land en zee. Het ‘Westerpunt’ biedt de wandelaars een totale landschapsbeleving door ze op een heel bijzondere plek visueel en gevoelsmatig in verbinding te brengen met alle elementen van de omgeving: de duinen, de zee, de vogels, de wind, de getijden,enzovoort.”

Ook MDK, het Agentschap voor Natuur en Bos en het Agentschap voor Onroerend Erfgoed staan achter keuze van de locatie vlak bij het beschermde natuurreservaat De Westhoek. Bram Degrieck, burgemeester De Panne: “De eerste ideeën voor een uitkijkpunt ontstonden al in 2015. Ik ben trots dat samen met de verschillende partners een consensus kon bereikt worden. Via de wedstrijd is een prachtig ontwerp geselecteerd. Het robuuste materiaalgebruik en formidabele vormgeving spraken mij meteen aan.”

Ontmoetingsplek Houtsaegerduinen

Er werd de ontwerpers ook gevraagd om een ontmoetingsplek te creëren aan de Houtsaegerduinen. Bram Degrieck: “De ‘Vista’ verbindt een prachtig natuurgebied met een residentiële wijk, op 250 meter van de Markt. Nergens anders dan in De Panne vind je een natuurgebied zo dicht bij het commerciële centrum.”

Er werd de ontwerpers ook gevraagd om een ontmoetingsplek te creëren aan de Houtsaegerduinen.
Er werd de ontwerpers ook gevraagd om een ontmoetingsplek te creëren aan de Houtsaegerduinen.© gf

“Beide punten zullen even uniek zijn als de omgeving waarin ze terechtkomen. Samen met de vele andere kunstwerken die al in De Panne verspreid staan, zullen ze uitgroeien tot echte landmarks voor al wie De Panne verkent via wandelingen en fietstochten. Uiterlijk tegen 2022 dient de realisatie van het Westerpunt een feit te zijn“, aldus Cindy Verbrugge, schepen voor Toerisme.

Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer: “We moeten na de coronacrisis klaarstaan om in de toekomst opnieuw toeristen aan onze kust te kunnen ontvangen, en dit uitkijkpunt is alvast een sterke stimulans voor het toeristische imago.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier