Nieuw ontwerp voor bouwproject in Roeselaarse Wolstraat

Een beeld van het toekomstige project. © gf
Redactie KW

Bouwheren Acasa Projects nv en Albat & Partners nv dienen een gloednieuw project in voor een bouwproject in de Wolstraat. Ze proberen hiermee tegemoet te komen aan de geuite zorgen en bezwaren.

Het nieuwe bouwproject langsheen de poel en het wilgenbosje in de Wolstraat is sinds jaren het onderwerp van vragen, twijfels en discussie. Teneinde tot een oplossing te kunnen komen, wendden de twee bouwheren zich in 2020 tot de stad Roeselare, Natuurpunt en Jan Feryn, een erkend milieudeskundige. Er werd ook rekening gehouden met de eerder geformuleerde bezwaren uit de buurt.

Minder wooneenheden

Het nieuwe ontwerp voorziet per lot 2 moderne meergezinswoningen van telkens 9 appartementen, en stapt hierdoor resoluut af van het initieel ingediende ontwerp van één gebouw van 30 appartementen per lot. Van 2 appartementsgebouwen naar 4 compacte meergezinswoningen dus, en van 60 wooneenheden naar 36.

Hierdoor wordt de globale woningdensiteit in de wijk drastisch verlaagd van 26 tot slechts 19 woningen per hectare; minder dan het opgelegde minimum streefdoel van 25 woningen per hectare in het Ruimtelijk Structuurplan Vlaanderen van 1997.

“Deze regelgeving is trouwens de reden waarom in de verkavelingsvergunning twee loten voorzien zijn voor meergezinswoningen. Zonder dit zou de verkaveling vroeger nooit vergund geweest zijn”, zegt Alain Vanwynsberhe, zaakvoerder van Albat & Partners en bouwheer van één van beide loten.

Mobiliteit

De ontsluiting van de zone werd aandachtig bekeken. “Per lot zullen de twee bovengrondse bouwvolumes met elkaar worden verbonden via een gemeenschappelijke ondergrondse parkeergarage.”

“De dwarsparkeerplaatsen, die voorzien zijn in de huidige verkavelingsvoorschriften, worden in dit nieuwe voorstel vervangen door parkeerzones evenwijdig met de straat. Hierdoor zijn wij van mening een veel veiliger ontsluitingsverhaal te waarborgen voor doorgaand verkeer”, aldus Charly Schutte, zaakvoerder van Acasa Projects en bouwheer van het andere lot.

Bronbemaling, fauna en flora

De buurtbewoners uitten in het verleden hun bezorgdheid omtrent de impact van de bouwwerken op de amfibieënpopulatie in de vijver in de Wolstraat. Daarom werd een impactstudie gemaakt door de milieudeskundige Jan Feryn. Antea Group werd belast met de bemalingsstudie.

Beide studies resulteerden in een doordachte aanpak met zorg en aandacht voor de omgeving. Er zal gestreefd worden de bronbemaling zo kort mogelijk te houden en deze zal worden uitgevoerd tussen september en februari.

“Dit is de periode waarin kikkers en salamanders de poel – hun voortplantingsomgeving – hebben verlaten, en zich opnieuw aan land bevinden in hun winterhabitat. “Voor een leek misschien verrassend, maar de impactstudie wijst uit dat een tijdelijke droogstand van de poel juist voordelig is voor de amfibieënpopulatie omdat ongewenste predatoren geraapt kunnen worden en de vegetatie zich kan herstellen door helderder water”, zegt Alain Vanwynsberghe.

Door gebruik maken te maken van berlinerwanden wordt het opgepompte water tot een minimum beperkt. Volgens de theoretische modellen gebruikt door het studiebureau is er geen risico op zettingsschade door de bemaling ter hoogte van de bestaande woningen.

Landschapsontwikkeling

Het Landschapsarchitectenbureau Avantgarden boog zich over de huidige en toekomstige situatie en schetste een groenontwerp met aandacht voor het behoud en verdere ontwikkeling van de landschappelijke en ecologische waardes van deze natuurzone op wijkniveau. Beperkte verharding, inheemse en ruige beplanting, een amfibieënvriendelijke omheining met grote openingen, enzovoort zijn het resultaat.

Tussen de twee bouwloten zal een kiezelpad worden aangelegd dat in de natte zones overgaat naar een knuppel-/vlonderpad om te eindigen in een houten vlonder. Dit publiek toegankelijke pad zal voor extra belevingswaarde zorgen en de buurt toelaten om de rijke fauna en flora van de opgewaardeerde poel te ontdekken.

Duurzame BEN-woningen

Tot slot geven de bouwheren mee dat het nieuwe ontwerp de stedenbouwkundige voorschriften verzoent met duurzaam wonen. “Zonnepanelen, warmtepompen en andere energiebesparende maatregelen maken dat dit gloednieuwe project voldoet aan alle BEN-voorschriften.”

“Een doordachte inplanting, kwaliteitsvolle afwerking, veel lichtinval, een groen kader, de mogelijkheid voor elektrische laadpalen, enzovoort maken dat het alles in huis heeft om levenslang en gelukkig te wonen in een aangename woonbuurt dichtbij de stad”, aldus Charly Schutte.

Buurtfolder

Omdat beide bouwheren van mening zijn dat samenwerking en gemeenschappelijk overleg leiden tot het beste resultaat voor iedereen, werd een informatieve buurtfolder uitgewerkt voor de directe omwonenden.

“Hierin wordt het project verder uitgediept en hopen we de buurt voldoende te informeren over het feit dat we met dit nieuwe ontwerp een zo goed mogelijk antwoord trachten te bieden op de vele omgevingsfactoren”, zegt Alain Vanwynsberghe tot slot. (red)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier