Nieuw inrichtingsplan voor parking Deprez en directe omgeving

Zo zou de Site Blekerij op en om de huidige parking Deprez er over enkele jaren moeten uitzien. © Johan Sabbe
Johan Sabbe

Wat tussen de Zuidstraat en de Blekerijstraat in Torhout nu nog de parking Deprez heet, zal straks de Site Blekerij genoemd worden. Het stadsbestuur en de sociale huisvestingsmaatschappij De Mandel hebben de handen in elkaar geslagen om er (eindelijk) een nieuw inrichtingsplan te realiseren. Er zijn 26 sociale appartementen voorzien, net als een nieuwe parking en een publiek toegankelijke tuin.

Al vele jaren worden er tevergeefs plannen gesmeed voor een sociaal huisvestingsproject op de Koer Vanthuyne en de parking Deprez. Discussies over de eigendomsgrenzen, parkeerplaatsen en de woonkwaliteit gooiden telkens roet in het eten. Nu is het masterplan er wel. Het stadsbestuur en De Mandel zijn ervan overtuigd dat het project voor iedereen een meerwaarde wordt. Maandagavond werd het aan de gemeenteraad voorgelegd.

26 sociale appartementen en 75 parkeerplaatsen

“Het Masterplan zorgt voor duidelijkheid over wat er op de site komt”, aldus Lieselotte Denolf (CD&V), schepen van Stadsplanning. “We danken De Mandel voor de goede samenwerking en de buurtbewoners om met ons mee te denken. Het is nu uitkijken naar de aanstelling van een architect voor het gebouw.”

Het plan voorziet een kwalitatief complex met 26 sociale appartementen en een ondergrondse garage voor de toekomstige bewoners. De bijhorende openbare parking met 65 parkeerplaatsen zal bereikbaar zijn vanaf de Kortemarkstraat en de Zuidstraat. Daarnaast wordt de Blekerijstraat heringericht. De straat krijgt meer groen en voor de fietsers en voetgangers komt er extra ruimte. De tien buurtparkeerplaatsen brengen het totaal op 75 parkeereenheden.

Ook een perceel groen van 1.500 m²

Naast het gebouw komt een perceel groen van 1.500 m², een aanwinst centraal in de stad. In die tuin zijn er speelelementen voorzien. Het geheel moet voor de binnenstad een extra groene troef worden.

Het plan kwam tot stand na uitgebreid overleg met de verschillende stadsdiensten en de mobiliteitsexperts. Daarnaast werden de buurtbewoners uitgenodigd voor een bewonerspanel waarin ze hun opmerkingen kwijt konden.

“De start van de bouwwerkzaamheden is voorzien in 2025”, vervolgde de schepen. “Daarna volgt de omgevingsaanleg. We zijn ervan overtuigd dat dit een prachtige realisatie wordt.”

Oppositieraadslid Ward Baert voelt zich stuk decor

Raadslid Ward Baert (N-VA) vond dat de gemeenteraadsleden te weinig kans op inbreng in het dossier hadden gekregen. “Als bestuursmeerderheid ziet u de oppositie blijkbaar enkel als een stuk decor en niet als mensen met een waardevolle inbreng. Dat is doodjammer.”

Schepen Denolf ontkende dat. “We brengen u doorgaans heel goed vooraf op de hoogte, zeker in de grote dossiers. Denk maar aan de stadskernvernieuwing. Daar heeft elke partij voldoende kans tot inbreng gehad. Plus: er is maandelijks fractieleidersoverleg. Bij kleinere dossiers zien we evenwel zelden of geen interesse vanuit de oppositie.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.