Nieuw format voor Tobbedansen

Na een jaartje onderbreking kunnen de Tobbedansen opnieuw plaatsvinden. © XD
Redactie KW

Op 3, 4 & 5 september gaat Tobbedansen door in Machelen. Het grootste feest van jaar moest vorige jaar noodgedwongen een jaar overslaan, maar dit jaar kunnen ze er zonder restricties tegenaan. Al wie een Covid Safe Ticket kan voorleggen aan de ingang, kan zonder zorgen de tobbes het water in supporteren.

“Vorige zomer leek het de goede kant op te gaan met de coronacijfers en hadden we nog gepland om een kleiner alternatief van Tobbedansen te organiseren,” vertelt Moerman. “Maar naar het einde van augustus toe verslechterde de situatie en beslisten we zelf om er volledig de stekker uit te trekken. We deelden wel nog wat oude beelden op Facebook maar dat was toch niet hetzelfde. Daarom zijn we heel blij dat we dit jaar terug iets kunnen organiseren met de jeugd waarbij heel Machelen kan samenkomen en doen alsof we voor corona leven.”

Bankjes

“Ik hoop enkel dat mensen niet te bang zijn om buiten te komen. Aan de overkant van de Leie staan ook altijd toeschouwers, maar daar is het iets rustiger. Daarom hebben we die zone dit jaar wat extra ingericht met bankjes, zo kunnen de mensen die liever nog niet in de massa staan daar terecht. Al geldt de Covid Safe Zone overal, zowel aan de overkant van de Leiearm als op het nieuwe Roger Raveelplein aan de Leie.”

We zijn blij dat we met de jeugd opnieuw iets kunnen organiseren voor het hele dorp

Inkomticket

“De zone werkt met een inkomticket dus mochten we van de gemeente het hele plein afsluiten en aan de inkom de Covid Safe Tickets controleren. Dit is een extra post om in te richten maar we hebben volk genoeg met de Chiro en de KAj. We zullen wel geen testmogelijkheid aanbieden aan de ingang. Wie nog geen twee weken volledig gevaccineerd is of recent hersteld is van corona, moet de nodige test dus liefst op voorhand laten afnemen.”

Nieuw concept

Het feestweekend start op vrijdag 3 september met de kinderfuif van 19 tot 22u met daarna optredens aan de Leie. Op zaterdag gaat het hoofdevenement zelf door. “Dit jaar wisselen we opnieuw van concept, dat doen we om de drie jaar. In plaats van een tobbe te water laten van waaruit de deelnemers een hoge bel moesten luiden, zullen we nu het format volgen van het oude tv-programma ‘Ter land, ter zee en in de lucht’. De Tobbes gaan van een schans af die versmalt tot 1.5m en een bocht van 45° bevat. Op het einde van de schans is een ponton met een finishlijn, de bedoeling is dat de deelnemers zo dicht mogelijk bij de lijn stoppen, maar zonder klassiek remsysteem.” Tobbedansen op zaterdag sluit af met een feestelijke prijsuitreiking gevolgd door optredens en DJ’s op het Roger Raveelplein. (JF)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier