Nicole Sanders leeft zich uit in haar naaiatelier: “Alles wat ik maak, is uniek”

Nicole Sanders. (foto MM)
Marc Mahieu
Marc Mahieu Medewerker KW

De naai-, brei- en andere hobbyclubs mogen dan al als paddenstoelen uit de grond schieten, de kunst van het naaien en verstellen van kleren blijkt tanend bij de jongere generaties. Enter Nicole Sanders, die in haar atelier in de Dorpsstraat je nieuwe, unieke jurk of maatpak creëert maar net zo graag verstelwerk doet. “Ik geef ook privéles naaien. Vergis je niet: de stiel valt niet te onderschatten.”

Nicole Sanders (56) werkt nog enkele dagen per week voor dienstenbedrijf BOD, maar het is, geeft ze toe, nergens leuker toeven dan in haar naaiatelier op zolder.

“Ik was als kind al aan de slag met de naaimachine en heb later ook heel veel genaaid, voor mezelf, en de kinderen. Weet je, ik ben kapster van opleiding. Maar in de STIMJO (nu het Ensorinstituut, red.) had een van mijn juffen, mevrouw Vermeersch, al snel in de gaten dat ik een creatieve ziel ben. Dat resulteerde later in enkele jaren academie en een stapel schilderijen en keramieken.”

“Maar ook mode en kledij interesseerden me. Dus ben ik helemaal op mezelf de stiel beginnen leren. En neen, ik heb nooit enige opleiding als naaister genoten. Een naaiboek? Dat heb ik nooit gelezen. Ik vertrouw op mijn creativiteit en steel veel met mijn ogen. Je leert ook veel bij door een kostuum helemaal uiteen te halen en dan opnieuw ineen te steken. Zo ontdek je hoe zo’n ding in elkaar zit. Ik werk ook vaak op basis van foto’s.”

Op maat

Dat dat naaien voor Nicole meer is dan retouchewerkjes, mocht eind 2022 blijken, toen ze in VC De Fakkel voor het eerst met een modeshow uitpakte. “Ik had daarvoor anderhalf jaar gewerkt aan honderd creaties, voor mannen en vrouwen. De zaal zat afgeladen vol en de reacties waren lovend. Ik heb toen besloten om verder die weg op te gaan en kleren op maat te gaan maken.”

Alles wat ze maakt, moet een uniek stuk zijn, voor Nicole. “Maar als je bijvoorbeeld een stuk ziet in een winkel en ze hebben het niet meer in je maat, dan maak ik het ook wel voor je na, hoor. En soms zitten er al eens speciale verzoeken tussen, zoals de habijt voor zuster Anna uit Wenduine, waaraan ik nu bezig ben. Die lieve dame heeft zo haar eigen kijk op de habijt, dus proberen we er iets bijzonders van te maken.”

Trouwkledij, die bijzondere jas waarvan je droomde, tot zelfs stoelenhoezen: Nicole knutselt het allemaal in elkaar. Daarnaast geeft ze ook nog privéles naaien. “Ook aan absolute leken, die nog nooit een naaimachine van dichtbij gezien hebben, ja. Naaien en verstellen is jammer genoeg een verloren kunst geworden, en daarop probeer ik op mijn manier een antwoord te bieden. Maar vergis je niet, de stiel valt niet te onderschatten.”

Of er nog een nieuwe modeshow komt? Nicole overweegt het, ook al vergt het heel veel tijd achter de ontwerptafel.

“Maar langs die weg kan ik wel mijn visie op mode etaleren. Zo vind ik dat mannen gerust een rok kunnen dragen. Het is een kwestie van durven. En zeg nu zelf, toen vrouwen broeken begonnen te dragen, was er aanvankelijk ook veel scepsis. Neen, mannen verdienen gewoon veel interessantere kledingstukken. Zeg nu zelf, de keuze voor een man is vandaag toch serieus beperkt en een beetje saai. En wat de dames betreft, vind ik dat ze veel meer hun figuur moeten durven tonen. Ja ook die met een maatje meer.”

“Wat je smaak ook mag zijn, van alles wat ik maak, bestaat er echt maar één exemplaar. En daarbij maak ik ook graag gebruik van gerecycleerde stukken. Zo gaat er niks verloren. Ik heb zo onlangs van een dame van negentig jaar een stapel kleren uit de jaren 80 en 90 gekregen. Die worden straks allemaal gebruikt in nieuwe stukken.”

Een website heeft Nicole niet. “De beste reclame is mond-tot-mondreclame. Zo zijn al veel mensen in mijn atelier terechtgekomen.” Wie Nicole wil contacteren, kan dat via kunstatelier.sancat@gmail.com of 0474 49 55 06.

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier