Nelson Mandelaplein is een optische vloerschildering rijker

Bert Dusselier en Bert Herrewyn op de loopbrug boven het ravijn.© (Foto LO)
Bert Dusselier en Bert Herrewyn op de loopbrug boven het ravijn.© (Foto LO)
Peter Van Herzeele
Peter Van Herzeele Medewerker KW

Op enkele meter van zwembad Lago prijkt een nieuwe optische vloerschildering van de Italiaanse kunstenaar Fabio Fedele: een subtropische wereld in een diepe afgrond.

Wie de afgelopen week naar Kortrijk Weide afzakte, zag aan de oprit van de parking veel bedrijvigheid. Een nieuwe optische vloerschildering als resultaat, uitgevoerd door Italiaans kunstenaar Fabio Fedele en Treepack, waarvan deze laatste reeds de nabijgelegen fietserstunnel onder handen nam. Fabio Fedele won sinds 1993 talloze internationale prijzen voor zijn streetart. Hij kreeg ondertussen de bijnaam Maestro Madonnaro, meester van de straatkunsten.

“Het kunstwerk kadert binnen het drievoudig streetart-project op Kortrijk Weide waarvan de fietserstunnel en de Ronde Van Vlaanderenbrug ondertussen al een kunstige make-over kregen”, duidt Bert Dusselier, verantwoordelijke voor de contacten met Treepack. “Fabio heeft een week aan het project gewerkt. Wie over de tropische begroeide loopbrug wandelt, ziet aan weerszijden een diepe afgrond. Een opmerkelijke kijkervaring voor jong en oud. Er is ook een kentekentje geschilderd waar je de beste kijkhoek hebt.”

De schildering heeft ook een praktische aanleiding als natuurlijke barrière voor de oprit van de parking. “Sporadisch misten autobestuurders de oprit van de parking en reden verder op dan nodig was. Het kunstwerk vormt in deze tegelijk een natuurlijke barrière en zorgt voor meer bekijks op dit tussendeel van het plein”, zegt schepen van Kinderen en Jongeren Bert Herrewyn (Vooruit). “Het moet tegelijk ook een uitdaging zijn voor amateurfotografen die de juiste invalshoek moeten vinden om de tekening tot zijn recht te laten komen.” Trajecten als deze zijn een springplank voor nieuwe artiesten en een kans voor gevestigde waarden om Kortrijk mee te transformeren. “Plaatsen waar jongeren elkaar ontmoeten, zoals het Nelson Mandelaplein, krijgen met streetart een extra opwaardering. En trekken zo meer kinderen en jongeren naar het Urban Sports Park, Kortrijk Weide of het zwembad.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier