Natuurpunt Middenkust gidst je door de Oosteroeverduinen
Natuurpunt Middenkust is op zondag 26 mei graag de gastheer van iedereen die de Oosteroeverduinen wat beter wil leren kennen. De gidsen van Natuurpunt openbaren graag de rijke fauna en flora van dit zeldzaam Oostendse duinlandschap aan de bezoeker.
Zeer lang lagen die duinen er verlaten bij. Maar door de ontwikkeling van het Fort Napoleon tot Erfgoedmuseum, de popularisering van het fiets- en wandeltoerisme en de gratis overzet ontdekten Oostendenaar en toerist dit uniek stuk natuur. De Oosteroeverduinen strekken zich uit vanaf de prille duinvorming aan de vuurtoren tot aan de Groenendijk in Bredene en beslaan qua breedte het strand, de Spinoladijk en de belendende duinen.
Helft van alle flora
“Een interessant gebied”, zo leert ons conservator Paul Lingier,” omdat hier twee ecosystemen botsen: zee en land en dat levert een speciale en rijke fauna en flora op. De helft van alle flora in Vlaanderen tref je ook hier aan.”
Paul leert ons ook dat we hier te doen hebben met antropogene duinen: “Dat wil zeggen dat de mens in de voorbije eeuwen sterk heeft bijgedragen in de vorming van die duinen.” Vrij vertaald: we moeten de Geuzen, Napoleon en de Duitse bezetter dankbaar zijn: de Halve Maan, batterij Hundius of het Fort Napoleon droegen soms letterlijk hun steentje(s) bij tot die huidige vorming. “Elke put en bult in dit landschap kwam er door historische gebeurtenissen.”
Natuur achteruit
Ook de actuele politiek zal ooit een volgend hoofdstuk van die geschiedenis schrijven. “De natuurwaarden in deze relatief kleine zone worden belaagd door de strandrecreatie, de nieuwe marina, en vooral de oprukkende hoogbouw die meer en meer de voor onze zeeduinen zo belangrijke belendende open groene ruimte aanvreet of het beschermd cultuurhistorisch landschap niet ontziet”, zo formuleert Paul het nog beleefd. “In de voorbije 20 jaar is ook hier de natuur sterk veranderd en achteruit gegaan.” Maar de conservator is wel blij met de komst voor het eerst van de graszanger, een broedvogel en een nieuwe orchideeënsoort de bokkenorchis ooit door collega-gids Dirk Laga ontdekt.
Afspraak aan Duin en Zee, Fortstraat 128 tussen 13.30 en 17 uur. Op eigen tempo ontmoet je op het circuit stationaire gidsen voor meer info over pakweg de blauwe zeedistel, de graspieper, de reigersbek maar ook over het beschermde erfgoed.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier