Na 40 jaar en 60.000 babyfoto’s bergt ‘onze’ Guido zijn fototoestel op

Onze babyfotograaf Guido Leterme (uiterst rechts) met Jo Decrock (vroedvrouw), Charissa Jansen (studente vroedvrouw), Els Vandenberghe (logistiek), Lindsay Snick (onderhoud), Evelien Hahn (hoofdvroedvrouw), Flore Thevelein (vroedvrouw), Florence Bottecchia (vroedvrouw) en Elien Tanghe (vroedvrouw) (foto EG)
Redactie KW

Guido Leterme (70) was een bekend gezicht in de materniteit van het Jan Yperman Ziekenhuis. Gedurende 40 jaar fotografeerde hij voor onze krant wekelijks de baby’s die geboren waren. “Het moeten ongeveer 60.000 foto’s geweest zijn”, rekent Guido Leterme uit.

“Eigenlijk zal ik het fotograferen van baby’s wat missen, maar na 40 jaar is het voldoende geweest. Sommige mama’s en papa’s heb ik nog als baby gefotografeerd. Nu zijn ze zelf ouders. Dat tijd gaat vlug, maar ik heb dit altijd graag gedaan”, vertelt Guido die in Ter Olmen woont en getrouwd is met Jennie Vanlerberghe (niet de Ieperse barones, red.). Guido en Jenny hebben twee dochters: Ines (39) is kleuteronderwijzeres in de Capucienen en Kim (31) werkt bij De Watergroep in Kortrijk. “We hebben ook vier kleinkinderen, tussen 1 en 14 jaar.”

Roularta

Guido werd geboren in Ieper en woonde in zijn jeugdjaren in Sint-Jan. “Ik ging naar het VTI in Ieper en studeerde er elektronica”, vervolgt Guido. “Nadien trok ik naar Vorst naar het Nationaal Radio- en Filmtechnisch Instituut waar ik als fotograaf afstudeerde. Beroepsfotograaf worden was geen evidentie. Ik heb acht jaar gewerkt bij de firma Barco, waar ik voor de herstellingen van tv’s zorgde.”

In 1979 kreeg het beroepsleven van Guido een andere wending. “De toenmalige personeelsdirecteur van Roularta zocht iemand in vast dienstverband om te werken als opmaakredacteur voor De Weekbode en De Streekkrant. Ze hadden ook een fotograaf nodig die geen artikels schreef. Samen met wijlen Gilbert Vanhee zorgde ik voor sportfotografie, foto’s van baby’s en accidenten. In 1990 begon ik een fotografiewinkel in de Dikkebusseweg en mijn vrouw verkocht er schoolgerief. Er was veel werk en ik moest een keuze maken. Ik werd freelance medewerker voor Roularta en ik maakte ook heel wat trouwreportages. Ik herinner mij een reportage in Oostende. De zaterdag maakte ik de foto’s en de maandag was het koppel al uit elkaar”, lacht Guido.

Zeven jaar na elkaar moest ik in hetzelfde gezin een babyfoto nemen

Op vraag van Het Wekelijks Nieuws maakte Guido wekelijks de geboortefoto’s. “Ik begon in het moederhuis palend aan Wiel-tjesgracht en nadien in het Jan Yperman Ziekenhuis. Aanvankelijk had je voldoende tijd. De mama’s verbleven anderhalve week in het ziekenhuis. Nu is dat nog slechts enkele dagen. Onze jongste dochter spaarde doopsuikergiftjes. Soms kwam ik met hele vrachten naar huis. Drie keer per week ging ik foto’s maken en was dan ook goed gekend op de materniteit“, vervolgt Guido. “De baby’s die ik gemist had, ging ik op zaterdagnamiddag of zondagvoormiddag thuis fotograferen. Het was werken, meevieren deed ik zelden. In die veertig jaar is er veel geëvolueerd. Analoge fotografie werd digitaal. Een enorme vooruitgang, maar ik had niet verwacht dat het zo vlug zou gaan. Zonder de trouwreportages moet ik zowat 60.000 foto’s gemaakt hebben. In dat verband herinner ik mij een leuke anekdote. Begin de jaren ’80 maakte ik een foto van een baby. ‘We willen een groot gezin, zeven kinderen’, zeiden de ouders. “Elke keer zeiden ze: ‘Tot volgend jaar!’ En effectief, ik heb zeven jaar na elkaar een babyfoto in dat gezin gemaakt.”

Zwaarste baby

In die veertig jaar heeft Guido veel zien veranderen. “De kleedjes van de baby’s zijn modieuzer geworden. Het zijn net prinsen en prinsessen geworden. Het gewicht van de baby’s is ook vergroot. Vorig jaar heb ik zelfs nog een baby gefotografeerd die 5,750 kg woog bij de geboorte. De zwaarste die ik mij herinner. Het is mij ook opgevallen dat de mama’s veel groter geworden zijn. Na al die tijd zet ik er een punt achter, maar ik val niet in een zwart gat. Misschien zal ik de babyfoto’s missen, maar ik heb nu meer tijd voor andere dingen. Ik blijf hobbyfotograaf, ik hou van tuinieren en met de kleinkinderen ga ik wel eens naar het voetbal. Tijd om mij te vervelen, zal er dus niet zijn”, besluit Guido Leterme.

Uiteraard betekent het afscheid van Guido niet dat u voortaan de geboortefoto’s zal moeten missen in Het Wekelijks Nieuws. Fotograaf Wim Pattyn neemt de taken van Guido Leterme over.

(EG)