N-VA verbolgen dat er vrijdag in Wervik nog geen markt is

© (Foto LV)
Redactie KW

De oppositiepartij N-VA Wervik is verbolgen dat er vrijdag op de Steenakker nog geen wekelijkse markt zal zijn.

“Ik werd gecontacteerd door één van de marktkramers. Ze vinden het niet kunnen dat het stadsbestuur de markt van komende vrijdag heeft afgeschaft zonder enig overleg met hen”, reageert Sanne Vantomme. Na een beslissing van de nationale veiligheidsraad kunnen openbare markten vanaf maandag opnieuw. Kortrijk, Roeselare, Langemark, Menen, Ieper, Wevelgem, Gullegem, Moorsele: daar kan het wel. “Terwijl in heel de regio de gemeentebesturen de marktkramers met open armen ontvangen en dit met de nodige veiligheidsmaatregelen en voorzieningen gaat het hier niet lukken”, aldus Sanne Vantomme.

“Het is schrijnend voor deze hardwerkende kleine zelfstandigen dat ze overal in de regio terecht kunnen om hun job uit te oefenen, behalve in Wervik. Twee maanden lang hadden deze handelaars geen inkomen, wat het voortbestaan van hun zaak in het gedrang brengt. Al jaren heeft deze sector het heel moeilijk, daarom moeten de gemeenten meer dan ooit alles in het werk stellen om het op te nemen voor hen die met uitsterven bedreigd zijn.”

“‘Het schepencollege kan de veiligheid niet garanderen, het is een verlengd weekend en er wordt te veel volk verwacht’, dat is het antwoord die een marktkramer te horen kreeg van ons stadsbestuur. We gaan daarmee niet akkoord en vragen het stadsbestuur om de nodige inspiratie en creativiteit te gebruiken om de markt alsnog te organiseren.”

“Met goede wil en creativiteit is het perfect mogelijk om vrijdag een wekelijkse marktdag te organiseren. Hierbij enkele tips. Met nadars kan de Steenakker hermetisch worden afgesloten, er wordt een aparte in- en uitgang voorzien, in de gangen tussen de marktkramers wordt er een circulatie en eventueel meer ruimte voorzien. Vrijwilligers of stadsmedewerkers houden een telling bij van het aantal personen die zich in de marktzone bevinden. Zijn dat er teveel volgens de beschikbare ruimte, dan wordt de toegang tijdelijk afgesloten. We hopen dat het stadsbestuur nog op zijn beslissing terugkomt. Zodat deze sector – die het al zo moeilijk heeft – opnieuw hun rug kan rechten in deze onzekere tijden.”

Schepen Ghesquière reageert

“De veiligheidscel heeft beslist om eerst goed te bekijken hoe we onze markt kunnen organiseren, het is niet zo simpel”, reageert schepen Sonny Ghesquière (SP.A). “Zo moet er een aparte in- en uitgang zijn. Het aantal personen op de markt moet worden geteld, er moet anderhalve meter per persoon worden voorzien. Dit houdt ook in dat we daarvoor een heel aantal personeelsleden moeten inzetten.”

“We bekijken nu of dat zal lukken om aan alle regels te voldoen. Daarnaast moeten we ook meegeven dat bijna alle producten die kunnen worden gekocht op de markt ook bij onze lokale handel te koop zijn. Steunen we in deze periode bijvoorbeeld niet beter onze eigen handelaars? We bekijken dus om een goed onderbouwde visie te hebben vooraleer we de beslissing nemen. De eerstvolgende markt zal dus ten vroegste doorgaan op 29 mei.”

(EDB)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.