Monument in Heuls park krijgt opfrisbeurt voor Streuvels’ 150ste verjaardag

Een medewerker van de gespecialiseerde firma Monument reinigt het Streuvelsmonument in het Heulse kasteelpark. © (Foto NOM)
Redactie KW

Op 3 oktober is het 150 jaar geleden dat Stijn Streuvels in Heule geboren werd. Rond die verjaardag zijn allerlei evenementen gepland. Het Streuvelsmonument in het Heulse kasteelpark, aangetast door de tand des tijds, kreeg met het oog op de verjaardag woensdagmorgen alvast een opfrisbeurt.

De schrijver van De Vlaschaard overleed op 15 augustus 1969 op bijna 98-jarige leeftijd. Op dat moment was men in Heule al plannen aan het smeden om hem bij zijn 100ste verjaardag in 1971 uitgebreid te huldigen. Weliswaar tegen de zin van Streuvels zelf – altijd allergisch voor huldigingen – was daarvoor een comité opgericht. Na zijn overlijden besloot men dan om de viering om te buigen tot een piëteitsvolle herdenking.

Geen standbeeld

Eerder al had men ook plannen voor een blijvend ‘monument’. Testamentair had Streuvels zelf bepaald dat hij geen (stand)beeld van zichzelf wilde. Het Nationaal Streuvelscomité opteerde dan voor een ‘sculptuur die een zintuiglijk waarneembaar symbool zou zijn voor Streuvels’ persoon en werk’. Het zou geplaatst worden in het gemeentepark.

Beeldhouwer Jan Van de Kerckhove (1927-2007), directeur van de Kortrijkse Academie, mocht het werk maken. Zelf gaf hij het de naam ‘Streuvelsteken’. Het stelt een kolom voor met daarop een molensteen en ‘zonnerad’. Het verzinnebeeldt ook vier elementen uit Streuvels’ werk: vuur, aarde, de gang van de tijd en de eeuwige strijd. Het monument – gehouwen uit graniet en 4,6 meter hoog – werd op 3 oktober 1971 onthuld door minister van Cultuur Frans van Mechelen.

Een beeld van de onthulling van het monument 50 jaar geleden, met burgemeester Cattebeke.
Een beeld van de onthulling van het monument 50 jaar geleden, met burgemeester Cattebeke. © (Foto GF)

Na 50 jaar was het monument sterk verweerd, zodat een opknapbeurt meer dan nodig was. Het Kortrijks stadsbestuur liet het werk uitvoeren door de gespecialiseerde firma Monument uit Ingelmunster. Het monument werd ‘gestoomd’ met warm water.

Veel mensen weten ook niet meer wat het monument betekent, want een opschrift is al jaren verdwenen. Op vraag van de heemkundige kring Langs d‘Heuleboorden zal binnenkort ook een nieuw opschrift aangebracht worden en het is ook de bedoeling dat men, wellicht via een QR-code, ook meer informatie over het monument zal zien. (NOM)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier