https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Mona van de Lugano in Pittem overleden

Mona aan de toog van haar café Lugano. © RONNY NEIRINCK KRANT VAN WEST-VLAANDEREN
Redactie KW

Mona Rosseel, beter bekend als ‘Mona van de Lugano’ in Pittem, is op vrijdag 1 oktober overleden in PZE De Vlinder in Brugge. Ze was 83 jaar.

Mona Rosseel werd geboren in Pittem op 17 oktober 1937. Ze was de weduwe van Sylvère Vanden Bussche (+1995) en levensgezellin van Johnny Serry, bij wie ze woonde in Oostkamp. Ze had een broer Willy en een zus Jeannette.

Mona baatte jarenlang café Lugano uit langs de Brugsesteenweg in Pittem. Ze nam het op haar 32ste – in 1969 – over van haar ouders. “Ik dacht er niet aan om iets anders te gaan doen. Ik was het caféleven gewend en ik jeunde me erin. Het was ook nog écht de goeie, oude tijd. Je kon nog een pintje drinken zonder ervoor te moeten vrezen dat de politie om de hoek lag te loeren. Een sigaar of sigaretje opsteken, was eerder regel dan uitzondering. Nu liggen de kaarten toch iets anders”, aldus Mona in een interview in De Weekbode in 2015.

Mona met de sigaar in de mond

Ook voor Mona persoonlijk was het rookverbod een harde noot om te kraken. “Ik rook al mijn hele leven. Ik ben begonnen met een pijp, maar schakelde al snel over op sigaren. Italiaanse. Veel mensen kennen me ook zo. Mona met de sigaar in de mond.”

Iedereen kende Mona met de sigaar in haar mond.
Iedereen kende Mona met de sigaar in haar mond. © RONNY NEIRINCK KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

“Ik ben er altijd trots op geweest dat iedereen hier welkom is. Dokter, advocaat, arbeider, stielman… Bij mij dronk iedereen broederlijk zijn pintje. Ik kreeg ook een pak bekende koppen over de vloer. Will Tura, net als pianovirtuoos Johan Stolz. En coureur Rik Van Looy kwam hier naar zijn overwinning in Harelbeke kijken op de televisie. Maar voor mij waren die allemaal gelijk. Ze moeten ook naar de ‘koer’ gaan, hé.”

Op woensdag 30 december 2015 stond Mona voor de laatste keer achter de toog van haar café Lugano. Sindsdien genoot ze van haar welverdiend pensioen.

De uitvaartplechtigheid zal plaatshebben in de aula van het uitvaartcentrum Timmerman, Steenbrugsestraat 3 in Loppem, op vrijdag 8 oktober om 11.15 uur. Daarna volgt de crematie met bijzetting van de asurne in het columbarium op de begraafplaats De Warande in Oostkamp. (SM)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.