Moleneiland met de Banmolens in Harelbeke krijgt tijdelijk kunstwerk

© GF
Redactie KW

De stad Harelbeke krijgt een kunstwerk van Kevin Trappeniers aan de Banmolens. Dit in het kader van Contrei Live, een kunstparcours op en langs het water in de dertien steden en gemeenten in Zuid-West-Vlaanderen. Het betreft een initiatief van Leiedal voor de 60ste verjaardag van de intercommunale.

Naar aanleiding van hun zestigste verjaardag voorziet de intercommunale Leiedal vanaf 9 juli tot 26 oktober het Contrei Live Event. Leiedal omschrijft het als ‘artistieke interventies op het snijvlak tussen kunst, design, architectuur en landschap, met land-artprojecten op maat van enkele geselecteerde locaties’.

Het kunstenparcours Contrei Live nodigt samen met zestien kunstenaars en ontwerpers het publiek uit om de streek te verkennen, met water als wegwijzer, en mee te reflecteren op en over het water en de dialoog aan te gaan over het belang ervan. Ze doen dit door kunstwerken te plaatsen langs het kunstparcours. Een van die plaatsen is de Banmolens in Harelbeke met het kunstwerk ‘Observatory’, een stiltekoepel, van Kevin Trappeniers.

Kevin Trappeniers.
Kevin Trappeniers.© GF

Kevin Trappeniers maakt verstild beeldend werk tussen theater en beeldende kunst. “Zijn werk focust op menselijke aan- en afwezigheid, identiteit en ruimtelijkheid, en intermenselijke verbindingen in onze huidige samenleving”, luidt het.

“De stad is er met glans in geslaagd om zichzelf weer op de kaart te zetten als stad aan de Leie. In het kader van het Seine-Scheldeproject wordt de Leie overal bevaarbaar gemaakt voor grotere en zwaardere schepen. Meer transport over water haalt immers rijen en rijen vrachtwagens van de weg en draagt zo bij tot een duurzame leefwereld.”

Uitkijkplatform

“Harelbeke heeft die boot niet gemist en mag trots zijn op haar nieuwe gezicht aan de rivier. Het Moleneiland, waar de stiltekoepel als een eiland binnen een eiland ligt, kreeg een nieuwe inrichting, met op de punt een uitkijkplatform en de gerenoveerde hefportiek van de oude stuw als monument. Het Moleneiland is vanaf het stadscentrum toegankelijk via een fraaie draaibrug voor fietsers en voetgangers. (PV)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.