Mohamed (8) wint Top Model Belgium

(foto Bouchra Draoui)
Redactie KW

De achtjarige Mohamed Sahli is afgelopen zaterdag uitgeroepen tot winnaar van Top Model Belgium binnen de categorie van 6 tot 9 jaar. Als enige West-Vlaamse kandidaat in de finale verdedigde Mohamed de eer van onze provincie. Het was een wonderbaarlijke show”, geeft papa Ramzi fier aan.

“Wat een mooie jongen! Waarom doet hij niet wat modellenwerk?” Die vraag kreeg papa Ramzi Sahli al van toen Mohamed nog een baby was. In eerste instantie hadden de ouders er geen oren naar, maar een reis naar Tunesië bracht daar verandering in. “Mohamed werd toen door de hotelmanager gevraagd te poseren op glijbanen en andere attracties”. De kiem voor het modellenwerk was gelegd.

Het is de kers op de taart van een prachtig avontuur

De ouders van Mohamed stootten via Facebook op Top Model Belgium, een wedstrijd die in Vlaanderen grotendeels onder de radar is gebleven. Ze schreven hun zoon in, en nog geen week later kregen ze al het bericht dat Mohamed mocht deelnemen aan enkele repetities. En of het een succes was: twee maanden later gingen de foto’s van de jongeman viraal op sociale media.

Diverse aanbiedingen

“Het ging allemaal heel snel”, vertelt vader Ramzi. “Mohamed leerde op korte tijd op de catwalk lopen en deed fotoshoots. Het ging er allemaal heel professioneel aan toe. Toen al wist ik dat Mohamed een goede kans maakte om te winnen.” En dat hadden andere bedrijven blijkbaar ook al in de smiezen, want Mohamed kreeg na zijn repetities meteen diverse aanbiedingen. “Kledingmerken, winkels: noem maar op. Hij kreeg zelfs al een voorstel voor een filmrol”.

Uiteindelijk verzilverde Mohamed zijn goede repetities met een plaats in de halve finale. Die vond op zondag 23 februari 2020 plaats in Espace Magnum in Colfontaine, Henegouwen. De Avelgemse Mohamed was toen een van de vijfhonderd kinderen die er naar een finaleplaats zouden dingen.

(foto Bouchra Draoui)
(foto Bouchra Draoui)

Ramzi Sahli (40), de vader van Mohamed, was ruim anderhalf jaar geleden al rotsvast overtuigd van het talent van zijn zoontje en stak zijn trots niet onder stoelen of banken. En terecht, zo bleek, want Mohamed haalde probleemloos de finale.

Teleurstelling

Maar toen gooide de welbekende coronapandemie roet in het eten. De finale van de hyperprofessionele modellenwedstrijd werd tot vier maal toe uitgesteld. “Heel spijtig, want Mohamed had er alles voor gedaan om er te staan. Hij had de halve finale overleefd, had flyers uitgedeeld en reclame gemaakt”, geeft papa Ramzi aan.

Maar naar veel vijven en zessen was het op 11 september dan toch eindelijk zover: de grote finale, nog steeds met coronabeperkingen weliswaar. De ambities ten huize Sahli bleven dezelfde: “We gingen resoluut voor de titel. Alles of niets. Mohamed wil altijd winnen, zo is hij nu eenmaal. Winnen zit in hem.”

Prachtig avontuur

En winnen deed Mohamed, met glans! “Mijn vrouw had het duidelijk niet verwacht”, geeft Ramzi aan. “Ze was de uitreiking aan het filmen met haar telefoon, tot ze Mohamed als winnaar uitriepen. Ze begon keihard te gillen en liet haar telefoon per ongeluk op de grond vallen. In al onze euforie hebben we de eigenlijke huldiging zo dus eigenlijk niet kunnen vastleggen.”

Maar de herinnering, die zal altijd blijven. “Als enige West-Vlaamse kandidaat in de finale verdedigde Mohamed de eer van onze provincie, en dat heeft hij voortreffelijk gedaan. Het is de kers op de taart van een prachtig avontuur”, geeft papa Ramzi fier aan. “Het was een wonderbaarlijke show”.

Per categorie (van 1 tot 5 jaar, van 6 tot 9 jaar, van 10 tot 13 jaar en van 14 tot 16 jaar) werd één jongen en één meisje verkozen. De acht gelukkigen mogen nu samen op reis naar Tenerife voor een exclusieve fotoshoot.

“Wat de toekomst zal brengen, dat is voorlopig nog een raadsel”, aldus vader Ramzi. “De ene winnaar of winnares heeft nu eenmaal meer succes dan de andere. We zullen zien. Maar met deze titel kunnen we alvast goede adelbrieven voorleggen.”

(Aaron Götze)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier