Ministers van Defensie wonen militaire demonstratie bij
Minister van Defensie Steven Vandeput en zijn Nederlandse collega Jeanine Hennis-Plasschaert hebben elkaar woensdag gesproken over verdere militaire samenwerking tussen België en Nederland.
Onder meer de mogelijkheid om een soort beurtrol toe te passen voor de luchtaanvallen in Irak, nu de Belgische deelname daar eind juni afloopt, kwam ter sprake. De ministers woonden na het overleg ook nog een demonstratie bij van Belgische en Nederlandse militairen in het kamp van Lombardsijde.
In het kader van de internationale coalitie tegen terreurorganisatie Islamitische Staat (IS) zet België zes F-16-gevechtsvliegtuigen in boven Irak. Die missie loopt af eind juni, terwijl het Nederlandse mandaat eindigt eind oktober. Vandeput sprak met zijn Nederlandse collega over de mogelijkheid een beurtrol toe te passen, waarbij België en Nederland elkaar bij zo’n missie aflossen. Tijdens het gesprek werd “operationeel bekeken hoe zoiets zou kunnen werken”, aldus woordvoerder Tony Langone van minister Vandeput.
Het Nederlandse kabinet zal zich buigen over een mogelijke verlenging van de operatie in Irak. De Nederlandse minister van Defensie zei niet te zullen aarzelen, als zou blijken dat België en Nederland daarin operationeel kunnen samenwerken.
De ministers spraken verder vooral over het strategische plan en de budgettaire situatie in beide landen. “Voor elke vorm van samenwerking geldt dat elke partner moet blijven leveren”, aldus Hennis-Plasschaert. “Dat geldt voor Nederland en ook voor België.” Zij noemde de budgettaire krapte bij iedere krijgsmacht een probleem, maar stelde wel dat België en Nederland op elkaar kunnen blijven bouwen en elkaar kunnen blijven vertrouwen.
De Nederlandse Defensie heeft net een zware besparing achter de rug. Volgens de Nederlandse krant De Telegraaf krijgt de Nederlandse krijgsmacht nu echter 250 miljoen euro extra te besteden. Dat cijfer kon Hennis-Plasschaert nog niet bevestigen.
Vandeput en Hennis-Plasschaert woonden woensdag in het kamp van Lombardsijde een demonstratie van in totaal een honderdtal Belgische en 7 Nederlandse militairen bij. Daarbij werd een stormlanding gesimuleerd waarbij een kamp van mensensmokkelaars werd ingenomen door soldaten. De demonstratie moest aantonen hoe militairen van beide landen tijdens zo’n amfibische operatie kunnen samenwerken.
Beide ministers beklemtoonden na de demonstratie dat België en Nederland op heel wat vlakken militair al samenwerken. Zo werd gewezen op de aangekondigde, “unieke” gezamenlijke bewaking van het Belgisch-Nederlandse luchtruim. Eerder op de dag huldigden Vandeput en Hennis-Plasschaert ook een gedenkplaat in voor de vijftig jaar samenwerking in de binationale mijnenbestrijdingsschool Eguermin in Oostende.
(BELGA – Foto’s LC)
Overheid
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier