Minister Crevits verwijdert aangebrande Facebookpost over melocakes na stroom aan reacties

© BELGA
© BELGA
Olaf Verhaeghe

“Discussie over de juiste benaming van deze lekkernij.” Dat zinnetje in combinatie met een foto van de chocoladezoenen van de Torhoutse chocolatier Dumon heeft Vlaams minister Hilde Crevits (CD&V) in een lastig parket gebracht. Op sociale media wordt de minister ‘aanzetten tot racistische reacties’ verweten. Maandag werd de post verwijderd. “We waren nogal geschrokken van de reacties”, geeft woordvoerder Arne De Brabandere aan.

Een chocoladezoen van chocolatier Dumon uit Torhout, het is een van de favoriete snoepjes van Vlaams minister van Werk en Economie Hilde Crevits (CD&V). Dat de minister na een persvoorstelling over de korte keten in haar thuisstad een zakje kocht, hoeft dan ook niet te verbazen. ‘s Avonds plaatste Hilde Crevits zelf op haar Facebook- en Twitteraccount een foto van de snoepjes, maar het is vooral het bijschrift dat bij velen in het verkeerde keelgat is geschoten.

Op Facebook voegde minister Crevits één zinnetje toe: ‘discussie over de juiste benaming van deze lekkernij’, verwijzend naar de verschillende termen die de melocakes wel vaker opgekleefd krijgen. Op sociale media werd de racistische ondertoon en vooral het hengelen naar reacties à la dit zijn toch negerinnentetten gehekeld. Onder meer schrijfster Dalilla Hermans gaf in een 15 minuten durende video op Instagram aan hoe problematisch die benamingen vandaag zijn. “Zij gebruikt de pijn van zwarte mensen om zichzelf interessant te maken én de aandacht af te leiden van echte problemen”, aldus de activiste.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten

Zondag werd de mogelijkheid om te reageren op de post van minister Crevits uitgeschakeld, maandag besliste het communicatieteam om de foto en het bijschrift volledig weg te halen. “De minister heeft zaterdagavond zelf een spontaan bericht online geplaatst”, duidt haar woordvoerder Arne De Brabandere.

“En we moeten toegeven: we waren nogal geschrokken van de reacties die daarop zijn gekomen. Zondag hebben we inderdaad het toevoegen van reacties uitgeschakeld en fel gemodereerd omdat er echt wel een aantal gortige dingen werden geschreven. De minister wil zich uitdrukkelijk distantiëren van zulke uitlatingen.”

In een nieuwe tweet verontschuldigt Hilde Crevits zich ook bij iedereen die zich mogelijks geschoffeerd voelt. “Dit was echt niet de bedoeling”, klinkt het. “De post wordt bij deze dan ook verwijderd.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten