“Mijn ervaring doorgeven aan mensen die het vak willen leren”: Johny Claeys wil de ambacht van schoenmaker veilig stellen
Na 25 jaar in loondienst en 17 jaar als zelfstandig ondernemer besluit schoenmaker Johny Claeys (60) zijn schoenenherstelzaak aan de Brugsesteenweg 281 in te ruilen voor een nieuwe uitdaging. Nu wil Johny zijn ervaring inzetten om mensen met interesse in het ambacht op te leiden. Enkel op maandagvoormiddag blijft zijn zaak nog open voor het aannemen van herstellingen.
Het schoenmakersambacht kent voor Johny Claeys nog weinig geheimen. Zo’n 43 jaar geleden begon hij als leerjongen en sindsdien is hij uitgegroeid tot een meester in zijn vak.
Met klanten die zowel uit eigen regio komen, maar eveneens uit Brugge, Brussel, Leuven en zelfs Antwerpen, mag hij trots zijn op wat hij heeft opgebouwd. “Het ambacht van schoenmaker krijgt jaar na jaar zware klappen”, vertelt Johny. “In de afgelopen jaren hebben 18 schoenmakers, die ik persoonlijk kende, het bijltje erbij neergelegd. Ik wil deze trend doorbreken door mijn kennis door te geven aan gemotiveerde mensen die het vak willen leren.”
Potentiële koper
Vorig jaar besloot Johny zijn zaak te koop aan te bieden via een online platform. Toen er op een dag iemand binnenkwam en interesse toonde in de machines, dacht Johny dat hij een potentiële koper had gevonden. Dit bleek echter anders te lopen: de bezoeker was de ceo van Nektari, een vzw die zich inzet voor het versterken van het sociaal en economisch weefsel in de regio, met als doel kwetsbare mensen een volwaardige plaats in de samenleving te geven. Hoewel hij niet direct interesse had in de machines, was hij wel onder de indruk van Johny’s vakmanschap en stelde hij voor om dat in te zetten binnen hun opleidingsprogramma.
“Het ambacht van schoenmaker krijgt jaar na jaar zware klappen”
Johny hoefde niet lang na te denken. Na een bezoek aan Nektari in Puurs was hij nog enthousiaster over de samenwerking en keek hij ernaar uit om zijn kennis door te geven. “Elk jaar worden er massa’s schoenen geproduceerd, waarvan 95 procent wordt verbrand of op de afvalberg terechtkomt”, vervolgt Johny. “Bedrijven die kiezen voor duurzaamheid investeren in kwaliteitsschoenen en herstel. Dit is goed voor onze voeten én voor het milieu.”
Via de samenwerking van Nektari met Torfs, dat reeds tienmaal tot beste werkgever werd uitgeroepen, vond Johny de perfecte partner om zijn doelen te realiseren. “Ik hoop jongeren met een andere kijk op de wereld op te leiden tot schoenherstellers en zo bij te dragen aan een geweldige organisatie.”
Opleidingscentrum
Ondertussen werden alle machines uit de zaak van Johny overgebracht naar het opleidingscentrum in Puurs waar Johny zijn opleidingen zal geven. Wie echter schoenen heeft die opgelapt moeten worden, hoeft echter niet te wanhopen, want Johny laat zijn klanten niet in de kou staan. Je kan bij hem nog schoenen binnenbrengen om te laten herstellen op maandagmorgen tussen 8.30 en 12.30 uur. Deze worden dan vakkundig door hem hersteld in Nektari.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier