https://api.mijnmagazines.be/packages/navigation/

Middelkerkse poezendames houden voedselinzameling voor zwerfkatjes

Poezendames Martine Jonckheere, Martine Pallemaerts, Kathleen Titeca, Kathy Deprez en Yentl Coulier werken ook samen met het gemeentebestuur. © Luc Cassiman
Paul Bruneel

De Middelkerkse poezendames zetten zich dag in, dag uit in voor het welzijn van zwerfkatjes in de gemeente. Wat jaren geleden begon met de zorg over een paar wilde katjes die zich schuil hielden in een bunker in de duinen, is op vandaag uitgegroeid tot een heuse organisatie. Ter gelegenheid van Werelddierendag pakken de poezendames uit met een voedselinzameling. “We willen zo de zwervertjes door de koude winter loodsen”, zegt Kathleen Titeca, die aan de wieg stond van de poezendames.

Ze doen het met hart en ziel en steken heel wat tijd en energie in hun bekommernis voor de zwerfkatjes in Middelkerke. De Middelkerkse poezendames zijn dan ook in de loop der jaren een begrip geworden in de gemeente. Het begon allemaal negen jaar geleden toen Kathleen Titeca opmerkte dat er wilde katjes een onderkomen hadden gevonden in de bunker vlak voor haar woning in de Duinenweg. Samen met haar buurvrouw probeerde ze de katjes te pakken te krijgen en liet deze op eigen kosten steriliseren.

Ondertussen is er heel wat gebeurd, is er een nauwe samenwerking met het gemeentebestuur en zijn de poezendames blijven groeien. Op vandaag zijn de poezendames in de weer voor zo’n 90 zwerfkatjes in Middelkerke. “Wij zijn heel tevreden over de samenwerking die er is. We zijn de bevoegde schepen Henk Dierendonck (Lijst Dedecker) heel dankbaar voor zijn medewerking aan ons project”, klinkt het.

“Wij zijn ook heel blij dat we nu ook op de landbouwbedrijven terecht kunnen om wilde katjes te vangen en deze steriel te maken. Het heeft immers helemaal geen zin om katjes te kweken als alle kattenasielen overvol zitten”, stelt Kathleen. “Wij willen nog eens heel duidelijk maken dat wilde maar niet-aaibare katjes via de gemeente kunnen worden gesteriliseerd.”

Gebreide katjes

Voor kittens en tamme katjes staan de poezendames zelf in voor de kost om de dierenarts te betalen. Het spreekt voor zich dat er heel wat komt bij kijken, niet enkel materieel, maar ook financieel. Daarom wordt op 2 oktober een voedselinzameling georganiseerd. Van 10.30 tot 17.30 uur zijn de poezendames te vinden bij Delhaize in de Kerkstraat in Middelkerke, bij Spar in de Paul de Smet de Naeyerstraat in Middelkerke en bij Rommel in de Rosmolenstraat in Oostende.

“We hopen op een succesvolle inzameling en zullen uiteraard ook nog leuke spulletjes bijhebben zoals onze schattige, gebreide katjes om te verkopen”, geeft Kathleen mee. “Wij zijn iedereen die ons steunt gaande van de helpende handen bij de vangacties, over de chauffeurs voor het vervoer van de katjes tot de dames die leuke spulletjes haken enorm dankbaar.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.