Middelkerkse horeca-uitbaters reageren verdeeld op uitspraken Dedecker: “Ik denk niet dat hij onze boetes zal betalen”

Jurgen Vermeersch van tearoom-bakkerij Verman.© DVL
Jurgen Vermeersch van tearoom-bakkerij Verman.© DVL
Redactie KW

“Ik ben het beu. Op die ene week zal het nu echt niet komen. Een typisch Belgisch compromis.” Als het van burgemeester Jean-Marie Dedecker van Middelkerke afhangt, gaan de terrassen in zijn kustgemeente open op 1 mei. Maar niet alle horeca-uitbaters zijn daartoe bereid. “Wie zal de boetes betalen?”, vragen ze zich af.

Dat dwarsligger Jean-Marie Dedecker op zijn minst gezegd niet te vinden is voor de coronamaatregelen in de horeca, maakte hij aan het begin van de paasvakantie nog duidelijk door het gemeentepersoneel zelf tafels en stoelen op de dijk te laten plaatsen. Ook de recent door het federaal overlegcomité aangekondigde maatregelen vinden in zijn ogen geen genade, maar of iedereen die op 1 mei naar de kustgemeente trekt er op een terrasje zal kunnen genieten van een koffier of een biertje, is nog maar zeer de vraag. Na eerdere sterke verklaringen neemt Dedecker nu wat gas terug.

“Als het van mij afhangt, gaan die terrassen open”, foetert hij. “Wat zal die ene week nu voor verschil maken? Maar ik beraad me intussen over welke stappen ik kan en mag ondernemen. We hebben nog twee weken de tijd, en in die periode kan er veel gebeuren.”

Dat federaal minister Vandenbroucke (Vooruit) hem in Terzake een lafaard noemde, wuift Dedecker weg. “Met welk recht noemt hij mij een lafaard? Ik ben verkozen door het volk, hij niet. De terrassen gecontroleerd en coronaproof openen, is overigens veel veiliger dan de huidige chaos.”

Boetes

De uitbaters van een horecazaak op de dijk van Middelkerke reageren verdeeld. “Ik ben een paar jaar geleden gestart”, zucht Jurgen Vermeersch van tearoom-bakkerij Verman. “Gelukkig kan ik wat terugvallen op de verkoop in de bakkerij en de takeaway om uit de kosten te geraken, want anders was dit op een ramp uitgedraaid. Onze terras op de dijk betekent voor ons een enorme meerwaarde en van kapitaal belang om rond te komen. Toen ik hier begon, dacht ik “nu mag er de eerste vijf jaar niets gebeuren”. En kijk nu.”

De coronamaatregelen noemt Jurgen Kafkaïaans. “Ik zie hier toeristen met vijftien tot twintig man samenzitten nadat ze een drankje gekocht hebben. Wij kunnen garanderen dat vier personen per tafel volledig coronaveilig van ons terras kunnen genieten.”

Of hij op 1 mei de burgemeester volgt en open gaat? “Ik denk het niet. Als een hogere overheid bepaalde beslissingen neemt, daar hangen daar consequenties aan. De boetes zijn niet min en daar heb ik het niet voor over. We kunnen ook ons overbruggingskrediet verliezen. Er wordt heel trouwens regelmatig gecontroleerd en ik ben niet van plan om zo’n risico te nemen. Ik wil geen zondebok zijn, want Ik denk niet dat de burgemeester onze boetes zal betalen.”

Oplossing

“Wij zijn nochtans een deel van de oplossing”, reageert Sandra Vandenbossche van restaurant Iceberg op de Middelkerkse zeedijk.

Diego Demarcke en Sandra Vandenbossche van restaurant Iceberg op de Middelkerkse zeedijk.© DVL
Diego Demarcke en Sandra Vandenbossche van restaurant Iceberg op de Middelkerkse zeedijk.© DVL

Op de vraag of ze op 1 mei van plan is om de terras uit te zetten, antwoordt ze diplomatisch. “Hoe vroeger, hoe liever. We zijn het kotsbeu om te moeten smeken om te kunnen werken. Wij zijn in staat om perfect coronaproof te werken. Ik ben wel heel blij dat onze burgemeester zo hard voor onze belangen opkomt. Tegen schenen schoppen, kan soms geen kwaad, hé?” (DVL)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier