Michel Veracx is Peegies Moat van ‘t Joar in Roeselare

Het Gild der Maten van Peegie blaast in september traditioneel verzamelen aan het beeld op de Botermarkt voor de intronisatie van nieuwe leden. Dit jaar waren dat er 24 en eentje kreeg een speciale vermelding: Moat van ‘t Joar.

Zo’n 24 stadsgenoten traden vorige week toe tot Het Gild van de Maten van Peegie. (Foto SB) © (Foto SB)

Ruim zevenhonderd vijftig leden telt het Gild der Maten van Peegie al. Dit jaar zocht en vond het berek er nog eens 24. In dit verkiezingsjaar konden er daar geen politici bij zijn al schreven ze zich wel massaal in voor het avondfeest. “Dat is een weerkerend fenomeen als er verkiezingen aankomen”, lacht voorzitter Wilfried Devoldere. “Maar ze zijn welkom hoor. Verkiezingen en politici zijn trouwens altijd dankbare onderwerpen voor de zullespeech van Peegie.”

Na het overlopen van de Roeselaarse activiteit stelde Wilfried de 24 nieuwe maten voor. Zo was er Adelbrecht Commeyne, de opvolger van vader Freddy en moeder Liliane in de bekende begrafeniszaak, voorlopig nog in de Westlaan maar binnenkort op een nieuwe locatie. Ingenieur Bruno Deboutte, CEO van Injextru Plastics werd door bereklid Didier Pillaert aangebracht en Carl Deboutte verdiende de Peegiemedaille door zijn voorzitterschap van de stadsharmonie. Als de commerce in Peegies Roeselare bloeit kan dat door zijn nieuwe maat Vanessa Dehullu zijn, ambtenaar op het stadhuis verantwoordelijk voor economie, landbouw en wonen. Wim Debu neemt het lidmaatschap ernstig want hij begon meteen de boeken van Peegie te lezen.

NIEUWMARKTENAAR

Ook dit jaar wordt een echte Nieuwmarktenaar Maat van Peegie: Jean-Pierre Deckmyn uit het Kerremelkstratje. Bart Dewitte, departementshoofd op het stadhuis, kwam als fervent Vesparijder met de scooter om zijn lint. Bert Feys, journalist voor de Roeselaarse regio bij Het Nieuwsblad, komt uit een familie met meerdere leden van de Maten, is schaker en marathonloper. Bert kwam trouwens niet alleen naar de Botermarkt. Ook zijn collega journaliste Marlies Maddens kwam er haar lint ophalen. Zij werkt op de redactie van De Weekbode en leidt daarnaast onder de naam Dame Blanche een eigen evenementenbureau gespecialiseerd in huwelijken.

Op de tuinenwandeling in het voorjaar stelde nieuwe maat Karel Ostyn graag en trots zijn tuin in de Delaerestraat ter beschikking van Peegies maten.

Uit het sportieve midden komt Luc Schotte, supporter van Cercle Brugge en fervent fitnesser en bekend van drukkerij Alfa Press. Guido Rommel en Ann Sarre werden in één klap geïntroniseerd. Het koppel is vooral actief in de koorwereld en ook in UDL waar Ann voorzitter is. Reinout Van Zandycke komt de schare jonge mensen vervoegen die de voorbije jaren lid werden. Hij runt Exposure, een bedrijfje dat politieke organisaties helpt om hun boodschap te verkopen. Jo Stockman is voorzitter van de gezinsraad van Roeselare en als vrijwilliger actief bij heel veel organisaties. Reden genoeg om Peegies maat te worden. Wie ooit door Rosa Vandenbulcke door de stad is gegidst weet dat ze Roeselare van binnen en van buiten kent. Ze kan voortaan als lid uitleg geven aan het beeld van Peegie.

MOAT VAN ‘T JOAR

Ook de zaakvoerder van ‘t Westvlaams Tegelhuis, Filip Vankeirsbilck is nieuwe maat geworden net als brouwerszoon Manu Veracx, voorzitter van het festival van Dranouter. Kersverse maat Ingrid Verfaillie werk op het secretariaat van de Bouwunie in Brugge. Rumbekenaar Kurt Verscheure is kersvers lid van KOERS en nu ook van de Maten van Peegie. Tenslotte mocht Christine Vanhaverbeke, een van de hoofdrolspeelsters uit het succesvolle filmpje ‘We zijn van Roeselare’, het lint van Peegie ontvangen.”

Dit jaar werd voor het eerst De Moat van ‘t Joar gekozen. Op het avondfeest van Peegie in de Vossenberg kreeg de voorzitter van de Klokkengilde, Michel Veracx, een speciale medaille en een cartoon van Jimmy Hostens, en dat voor zijn inzet om Roeselare nog meer uitstraling te geven.

(BCR)

Alle informatie en foto’s op www.matenvanpeegie.be.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.