Meunyckenhof Koekelare: “Hele uitbraak terug te brengen op één bezoek”

In het Meunyckenhof in Koekelare, waar twee weken terug een grote corona-uitbraak was, is de toestand aan het stabiliseren. De hele uitbraak is terug te brengen tot één bezoeker die wist dat ze besmet was, bevestigt directeur Frank Vanneuville. “Maar zij was niet de enige.”

©GINO COGHE Gino Coghe
©GINO COGHE Gino Coghe

In de eerste helft van december brak het virus uit in het woonzorgcentrum in hartje Koekelare. Op 9 december bleken 55 bewoners en 37 medewerkers van het Meunyckenhof besmet. In totaal telt het rusthuis 137 bewoners. Vorige week waren 85 bewoners en een 40-tal medewerkers besmet. “Vandaag stabiliseert de toestand”, zegt de directeur. “Bij de laatste testing zijn er nog drie besmette bewoners en één medewerker bijgekomen. Er zijn ook een aantal overlijdens de betreuren.”

“Bezoeker die in quarantaine moest zijn”

“De hele uitbraak is terug te brengen tot één bezoeker, die wist dat ze besmet was. Zij is haar man gaan bezoeken, die op de dementie-afdeling verbleef. Onder dementerende bewoners gaan de besmettingen erg vlug”, legt Frank Vanneuville uit. “Ik sluit niet uit dat het virus intussen ook nog door medewerkers is binnengebracht, vanuit de school of de crèche van hun kinderen, maar we kunnen alle besmettingen op dat ene bezoek terugbrengen.”

Overweegt het Meunyckenhof om stappen te ondernemen tegen die onvoorzichtige bezoeker? “Onze eerste prioriteit is nu om te zorgen dat onze mensen oké zijn”, zegt de directeur. “Later moeten we ons met het bestuur over die vraag beraden. We hebben hier heel veel menselijk leed gehad. Hoe vertaal je dat in een klacht of vergoeding? Daar ben ik nog niet uit. Maar het is misdadig dat zoiets gebeurt. Die dame was trouwens niet alleen. We kregen nog bezoekers over de vloer die eigenlijk in quarantaine moesten zijn. Huisartsen wezen ons daarop toen ze bepaalde bezoekers zagen passeren. Niet te begrijpen.”

“Veel tranen gevloeid”

“Wij zullen niet de eersten zijn om onze bewoners en medewerkers te kunnen laten vaccineren”, zucht de directeur. “Daarvoor moet je eerst twee weken coronavrij zijn. Maar wij houden vol, met veel hoop, een warm hart en af en toe een vleugje humor. Je moet ook wat vreugde brengen onder de bewoners, anders hou je er de moed niet in. Hier vloeien ook veel tranen hoor. Mensen met een levensverwachting van ruim een jaar, die er nu plots niet meer zijn. Dat doet veel pijn.”

Momenteel is in het Meunyckenhof uiteraard geen bezoek meer mogelijk. Kerst wordt dan ook anders dan andere jaren. “Wij proberen wat sfeer en licht te brengen met de nodige kerstbomen, lichtjes en een passende maaltijd”, aldus Frank Vanneuville. “Maar het wordt geen kerst als een andere, ook uit respect voor de overledenen. De feestelijkheden stellen wij uit tot betere tijden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.