Met Wesley Verbanck krijgt Alveringem er een wijkagent bij: “We hebben een goede wisselwerking met Lo”

Het nieuwe team van de wijkwerking Alveringem-Lo-Reninge: Jean-Pierre Callewaert, Kurt Staelens, Dirk D’Ooghe en Wesley Verbanck. Coördinator Filip Steen was verontschuldigd voor de foto. © AB
Anne Bovyn
Anne Bovyn Medewerker KW

Het gerucht doet de ronde, maar wijkagent Dirk D’Ooghe (60) gaat niet met pensioen! De wijkwerking wordt wel versterkt met Wesley Verbanck en het plan is dat hij op termijn Dirk opvolgt. “Dirk heeft in zijn lange carrière een schat aan terreinkennis verworven. Het is belangrijk dat er ruimte is voor die kennisoverdracht”, zegt korpschef van Spoorkin Peter Billiouw.

Alveringem telt momenteel twee wijkagenten: Kurt Staelens, verantwoordelijk voor Alveringem, Oeren, Hoogstade en Izenberge en Dirk D’Ooghe die het grondgebied van Beveren, Gijverinkhove, Leisele en Stavele op zich neemt. In het najaar van 2023 kwam inspecteur Wesley Verbanck erbij. Door tekorten bij de interventiedienst van Spoorkin kon hij nog niet vaak in Alveringem zijn, maar de bedoeling is dat Dirk en Wesley gaandeweg meer en meer samen op pad gaan en dat er tijd en ruimte is voor kennisoverdracht.

“Het gerucht dat ik met pensioen ga, is onwaar”, glimlacht Dirk. “Ooit zal dat wel het geval zijn, maar er is nog geen datum. Het werk is fysiek haalbaar, ik doe het nog altijd zeer graag, mijn vrouw is nog lang niet met pensioen en ik heb zeer aangename collega’s. Dat zijn vier goede redenen om voort te doen! Dat Wesley voldoende tijd krijgt om kennis te maken met zijn nieuwe werkdomein, is zeer positief. Wij vragen dat al jaren binnen ons korps, maar de huidige korpschef is de eerste die dat ook mogelijk maakt.”

Visie

Wat een wijkagent allemaal doet, stellen wij de vraag. En dan horen we dat een goede wijkagent moet optreden en verbaliseren, maar vooral met mensen moet kunnen omgaan.

“Onze job is zeer gevarieerd”, vertelt Dirk. “Wij doen aan verkeerseducatie, controle op reële verblijfplaatsen en de naleving van gerechtelijke voorwaarden, we verlenen bijstand aan deurwaarders, zijn aanwezig op kermissen, wielerwedstrijden en fuiven waar we de veiligheid en ordehandhaving bewaken, voeren opdrachten uit voor het parket en externe politiediensten, … Ik denk daarbij aan het verhoor van verdachten van diefstal of slagen en verwondingen en het uitvoeren van een huiszoeking of inbeslagname. Al worden in deze de dringende zaken wel doorgegeven aan de lokale recherche. Sensibiliseren en tussen de mensen staan, vind ik erg belangrijk en ik weet dat de collega’s die visie delen.”

“Het gerucht dat ik met pensioen ga, is onwaar. Ik doe mijn job nog te graag” – Dirk D’Ooghe

“Een wijkagent moet zijn wijken en mensen kennen. Aanwezig zijn op het terrein, weten wat er leeft en de zaken in hun juiste context zien. Problemen ontmantelen als ze klein zijn zodat ze niet moeten escaleren. Bij buren- of partnerruzies zijn wij in eerste instantie bemiddelaar en pas als er criminele feiten worden gepleegd, treden we op als politie. Ik zeg dat ook tegen de mensen: Ik kom een keer klappen’. Je hebt altijd mensen die onverbeterlijk zijn. Maar het is mijn overtuiging dat je veel bereikt met de zaken uit te leggen en mensen nog een kans te geven.”

Verbaliseren

Of hij als wijkagent ook durft te verbaliseren, vragen we Dirk. “Uiteraard! We zijn vaak psycholoog en maatschappelijk assistent, maar ook inspecteur van politie. Ook in een rustige gemeente als Alveringem moet ik soms zeggen: tot hier en niet verder. Flagrant is flagrant. Wie fout parkeert, krijgt een vermaning, maar wie zonder rijbewijs rijdt, gaat zonder pardon op de bon.”

“Zaken die anderen schade of overlast toebrengen, kunnen we niet blijven tolereren. Ik denk daarbij aan loslopende honden, sluikstorten, geluidsoverlast of het negeren van verkeersborden. Het gebeurt dat we in het woonerf in Stavele staan. Iemand die bewust dagdagelijks met grote camionetten door het woonerf rijdt terwijl die er niet moet zijn, zal vroeg of laat tegen de lamp lopen. En ook voor wie mij uitdaagt, ben ik minder tolerant”, glimlacht Dirk.

Samenwerking

Dirk wil nog wijzen op de goede samenwerking met Lo-Reninge. In Alveringem zijn ze nu met drie wijkagenten, in Lo is er maar een. Is dat geen onevenwichtige verdeling, vragen we.

“Alveringem telt 5.000 inwoners, Lo-Reninge zo’n 3.200. Maar we werken goed samen”, zegt Dirk. “Geraakt Jean-Pierre niet door zijn werk, dan springen wij bij. Is Jean-Pierre afwezig, dan nemen wij de dringende zaken over. Omgekeerd zou hij voor ons hetzelfde doen. We zorgen dat er zowel in Lo als in Alveringem altijd iemand beschikbaar is.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier