Meer dan 90 kinderen De Springplank minstens twee en een halve week thuis

Vader Pieter Dewulf kwam maandagmiddag met zoon Ronan het lespakket halen dat de leerkrachten in allerijl hadden klaargemaakt. © TVW
Tom Van Houtte

De 94 leerlingen uit de lagere afdeling van basisschool De Springplank in Tielt zijn sinds maandag 26 oktober thuis, nadat zes kinderen positief testten op corona. Directeur Bjorn Moerman vindt dat onderwijsminister Ben Weyts (N-VA) de herfstvakantie beter deze week al had laten ingaan.

Tot vorige vrijdag 23 oktober hield De Springplank in de Tulpenlaan het bij één besmetting, maar ‘s avonds waren her er al vier. “Inmiddels staat de teller op zes”, zegt directeur Bjorn Moerman. “Vooral clusterbesmettingen – als in een en dezelfde klas minstens twee leerlingen besmet zijn – dwongen ons tot ingrijpen.”

Na overleg met het coronakernteam van de school, het CLB, de algemeen directeur van Scholengroep 24, burgemeester Luc Vannieuwenhuyze (CD&V) en de coördinerende raadgevende arts werd besloten om de lagere afdeling te sluiten. “Een moeilijke beslissing, maar in het belang van ieders gezondheid”, zegt Moerman.

Beter lockdown

In allerijl maakten de leerkrachten lesbundels klaar die ouders en leerlingen maandagmiddag konden komen afhalen. Tegen de zin van Ronan Dewulf uit het vierde leerjaar. “Ik was liever met mijn vriendjes samen gebleven”, zegt hij.

Ronans papa Pieter toonde begrip voor de beslissing van de school, ook al moet hij nu onverwacht instaan voor opvang. “Wat mij betreft, mocht er alweer een lockdown uitgeroepen zijn.”

De vader heeft wel bedenkingen over hoe de sluiting werd gecommuniceerd. “We kregen een droge mail, terwijl hier toch redelijk wat kinderen met allochtone roots zitten”, zegt hij.

Late beslissing

Volgens de directeur stond maandagmorgen maar één onwetende leerling aan de schoolpoort. “De formele beslissing viel pas zondagmiddag en we stuurden niet enkel een mail, we zetten de beslissing ook op Facebook. Door iedereen persoonlijk op te bellen hadden we veel trager gehandeld.”

Directeur Moerman vreest dat veel scholen het deze week nog bijzonder lastig gaan krijgen om de deuren open te houden. “Minister Weyts had de herfstvakantie beter nu al laten ingaan dan ze te verlengen.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.