Meense ontkent dat ze ze bijna 90.000 euro aan uitkeringen incasseerde via domiciliefraude

Redactie KW

Een 42-jarige vrouw uit Menen riskeert in de Brugse rechtbank een jaar celstraf met uitstel en een geldboete 6.400 euro omdat ze via domiciliefraude ten onrechte bijna 90.000 euro aan uitkeringen geïncasseerd zou hebben.

De feiten kwamen aan het licht toen N.B. vorig jaar de geboorte van haar vierde kind ging aangeven in Wevelgem, waar ze toen nog een sociale woning betrok. Een alerte ambtenaar vond het vreemd dat het kind in Duitsland geboren was en de moeder een Duits identiteitsbewijs voorlegde. Onderzoek wees uit dat N.B. sinds 27 juli 2016 het merendeel van de tijd bij haar vriend in het Duitse Hamburg had gewoond, terwijl ze al die jaren adressen in Wevelgem en Avelgem had opgegeven om uitkeringen te genieten.

“De directeur van de school van haar kinderen verklaarde dat hij hun moeder nog nooit had gezien”, verduidelijkte arbeidsauditeur Jeroen Lorré. “Bij oudercontacten kwam steevast haar broer opdagen. Het kerstrapport van de kinderen werd zelfs niet opgehaald.” Volgens Lorré incasseerde N.B. ten onrechte ruim 41.000 euro aan werkloosheidsuitkeringen, ruim 27.000 euro aan ziekte- en invaliditeitsuitkeringen en bijna 20.000 euro aan gezinsbijslag. Die sommen dreigt ze nu terug te moeten betalen.

Latrelatie

Volgens de verdediging was van fraude geen sprake. “Mijn cliënte was vaak in Duitsland omdat haar zus daar woont”, stelde de advocaat van N.B. “Ze leerde er ook haar partner kennen met wie ze een latrelatie heeft. Haar hoofdverblijfplaats is wel degelijk altijd België geweest. We hebben genoeg facturen en foto’s die dit bewijzen.”

De uitspraak volgt op 16 juni. (AFr)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier