Martine Florizoone maakt varkenshaasje met jagerssaus en seizoensgroenten

Jozefien Eggermont

De beste recepten van West-Vlaanderen verzamelen, dat is de missie van Jozefien Eggermont. Zoals het varkenshaasje met jagerssaus en seizoensgroenten van hobbykok Martine uit Veurne.

“Als kind keek ik al mee over de schouder van mijn mama en oma om te kijken wat ze klaarmaakten”, vertelt Martine Florizoone uit Veurne.

“Het is geen verrassing dat ook ik graag in de keuken sta. Ik hou heel veel van lekker eten en durf gerust experimenteren. Als ik op restaurant iets geproefd heb, pols ik bij de kok naar de ingrediënten en probeer ik het later zelf uit. Lukt het niet, dan heb ik toch iets bijgeleerd.”

Martine Florizoone maakt varkenshaasje met jagerssaus en seizoensgroenten

RECEPT

voor vier personen

INGREDIENTEN

– Voor de saus: 400 ml kalfsfond (Lacroix), 80 gram sjalotten, 400 ml rode wijn, 40 gram Luikse stroop, balsamicoazijn, peper en zout

– 800 gram varkensfilet, 2 sneetjes spek van halve cm dik, half bakje champignons, braadajuin, 5 à 6 stronken witloof, honing

WERKWIJZE

Bak de filet voor in een pan zodat het vlees een kleurtje krijgt. Leg het daarna in een ovenschotel, bedek met aluminiumfolie en zet 20 minuten in een voorverwarmde oven op 180°C. Laat het vlees nadien even rusten.

Maak de saus. Snipper de sjalotten fijn en doe ze met de wijn in een pan en laat 2/3de inkoken. Leng aan met de kalfsfond. Voeg Luikse stroop en enkele eetlepels balsamicoazijn toe. Laat de saus nog eens voor de helft indikken op een laag vuur. Breng op smaak met peper en zout. Zeef de saus.

Stoof de champignons, witloof, spek en ajuin. Voeg ze op het laatst toe aan de saus.

Maak beurre manié door boter en bloem in dezelfde hoeveelheid met elkaar te mengen en te kneden. Bind hiermee de saus.

Stoof het witloof met een lepeltje honing. Serveer met verse kroketjes en rode wijn.