Marijke Seys, patiënte op nieuwe campus AZ Delta: “Het voelt niet aan als een ziekenhuis”

Marijke Seys werd op de nieuwe campus van AZ Delta meteen goed opgevangen door hoofdverpleegkundige Mieke Debals. © Stefaan Beel
Redactie KW

Deze morgen even na 6 uur was Marijke Seys uit Sint-Eloois-Winkel een van de eerste patiënten die met een ambulance richting de nieuwe campus in Rumbeke van AZ Delta werd gebracht. “Het transport verliep vlekkeloos. En mijn nieuwe kamer: zo ruim en zoveel licht, dit voelt niet aan als een ziekenhuis.”

De 61-jarige Marijke Seys werd twee keer geopereerd, waarvan zondag de laatste keer. “Op 25 mei werd ik opgenomen en ik verbleef al op de stadscampus in de Brugsesteenweg, het vroegere Stedelijk Ziekenhuis en in de Wilgenstraat. En nu hier aan de Deltalaan in het nieuwe AZ Delta. Maar het verschil is groot natuurlijk. Het is hier allemaal zo mooi en nieuw. De kamers zijn groot en ik kijk hier uit op het prachtig groen. Je hebt hier meer adem, het voelt niet aan als een ziekenhuiskamer.”

Marijke Seys praat honderduit. Haar knieprothese die twee jaar geleden werd aangebracht, was geïnfecteerd en dat had niet enkel gevolgen voor haar knie, maar ook voor haar kuit. “Soms voel ik nog wat pijn, maar eigenlijk valt dat mee.”

“Vlotter dan we durfden dromen”

Mieke Debals, hoofdverpleegkundige van de dienst traumatologie en neurochirurgie: “Bij Marijke werd een antibioticaprothese aangebracht. De moet nu de knie zuiveren en eens de infectie verdwenen is kan ze een nieuwe knieprothese krijgen. Maar daarvoor zal ze hier nog enkele weken moeten blijven, de totale hospitalisatieduur bedraagt minstens zes weken.”

Ook bij het personeel is iedereen tevreden dat nieuwbouw in gebruik kan genomen worden. “Ik werkte zelf 16 jaar in de Wilgenstraat en het gebouw was uiteraard verouderd geraakt. Hier is alles ruim en nieuw. De verhuizing verliep deze morgen ook naar wens. De mensen raakten allemaal vlot ter plaatse, wij moeten nu enkel nog wat materiaal uitpakken. Het is eigenlijk vlotter verlopen dan we hadden durven dromen.”

Vroeg wakker

Marijke was ook goed voorbereid op de verhuizing. “Ik was al wakker van 4.45 uur, ik kon de slaap niet meer vatten. De rit verliep voorspoedig, voor ik het door had waren we al aangekomen.”

Ondertussen kijkt Marijke al uit naar het bezoek van haar man Romain Van Gassen. “Of hij zijn weg zal vinden? Zal wel, hij is hier al zaken komen leveren”, aldus Marijke die met haar man een handel in houtskool, pellets, boomschors,… runt. “Straks hoop ik vanop mijn ziekenhuisbed wat papierwerk te kunnen doen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier