Marieke De Maré uit Koolskamp brengt met ‘Bult’ allereerste roman uit

"Theater spelen, radio maken, lesgeven en nu mijn eerste boek. Ik kan gewoon niet kiezen voor één discipline", geeft Mariek De Maré toe. © (foto JCR)
Redactie KW

Marieke De Maré performt, regisseert, maakte radio, geeft les en brengt nu haar allereerste boek uit. ‘Bult’ is een roman over het doodgewone leven van een oude en een jonge vrouw én een lange slanke man die op een bult of heuvel leven. “Een weemoedig, melancholisch, soms grappig onthecht verhaal waarin een groot verlangen spreekt om ergens mee in het reine te komen.”

Marieke De Maré (34) is afkomstig van Koolskamp, maar woont nu in Sint-Andries-Brugge. Ze is de partner van Jeroen Vanacker die artistiek directeur is in het Concertgebouw in Brugge. Ze hebben drie flinke dochters: Julia (7), June (5) en Lotta (4). Marieke behaalde aan het Conservatorium van Antwerpen een masterdiploma dramatische kunsten en woordkunst. “Mijn ouders hadden me misschien wel liever een ‘echt’ diploma zien halen”, lacht Marieke. “Een kunstopleiding volg je om er later jouw hobby van te maken, niet om er je brood mee te verdienen. Terwijl je er keihard moet voor vechten als je een masterdiploma in die richting wil halen.”

Wit blad

Marieke deed al alles wat ze in haar opleiding woordkunst leerde: “Theater spelen, radio maken, lesgeven aan de kunstacademie van Torhout als huidige vaste job en nu mijn eerste boek uitbrengen. Ik kan gewoon niet kiezen voor één discipline. Mijn werk, mijn hobby’s… het is als een speeltuin waar ik net als kinderen van de zandbak naar de schommel hol en dan naar de glijbaan ga. Ik denk dat ik dat zo zal blijven doen”, vertelt ze.

Drie jaar geleden begon Marieke met het schrijven van haar boek. “Ik had er nog met niemand over gepraat, zelfs niet met Jeroen. Ik opende mijn pc en begon te schrijven. Zonder een onderwerp in mijn hoofd. Je hebt twee soorten auteurs: zij die al een verhaal in hun hoofd hebben als ze beginnen en zij die gewoon van een wit blad vertrekken en bij wie het boek zich als het ware vanzelf schrijft. Pas nu, drie jaar later, besef ik ten volle waarover het in ‘Bult’ gaat. Raar vind ik dat!”

Leven en dood

“‘Bult’ is het verhaal van een jonge vrouw, een oude vrouw en een lange slanke man die op een ‘bult’ of een heuvel wonen en daar een heel gewoon leven leiden. De tijd gaat er voorbij terwijl ze taart eten, soep koken, met de hond wandelen, knikken, hun haag knippen… In alles wat ze doen, gaat het vaak over de dood. Over het doodgaan van moeders, die wonderlijke wezens waaruit wij voortkomen en met wie we tegen wil en dank verbonden zijn”, legt Marieke uit. “Moeders tegen wil en dank? Omdat moeders, ondanks die band, soms dingen doen waar je als zoon of dochter niet akkoord mee bent. Waarom doet ze dat, vraag je je dan af. Die onverbrekelijke mooie band moeder-kind ervoer ik heel goed bij de geboorte van onze eerste dochter toen mijn moeder op datzelfde moment borstkanker had. Het besef van leven en dood.”

“Ik opende mijn pc en begon gewoon te schrijven, zonder onderwerp in mijn hoofd”

In het begin van Mariekes boek staat er een quote van Albert Camus: ‘Het absurde ontstaat uit de confrontatie van de mens die vraagt en de wereld die op een onredelijke wijze zwijgt.’ “Een mooie zin die me op een moment aan het denken zette: wat ben ik aan het doen, waar zijn wij mee bezig en waar gaan we naar toe? Camus geeft drie oplossingen: zelfmoord plegen omdat er geen antwoord op jouw vragen komt, het in een religie zoeken of het omarmen en er leren mee leven”, vertelt ze. “Dat laatste is waar het bij de personages uit mijn boek om gaat. Ze dragen de rugzak van het leven, ze kwamen er al achter dat ze niet alle antwoorden op hun vragen zullen krijgen, maar ze proberen wel hun leven zo zinvol mogelijk in te vullen. Soms met absurditeiten. Een verlangen naar (on)troostbaarheid, zoals filosofe en auteur Patricia De Martelaere dat verwoordt.”

Performance

‘Bult’ wordt uitgegeven bij Uitgeverij Vrijdag in Antwerpen. Het telt 133 pagina’s en kost 17,50 euro. Halfweg maart ligt het in de boekhandels.

Marieke stelt haar poëtische debuutroman voor in een literaire performance op 9 april in cultuurkapel De Schaduw in de Wezestraat 32 in Ardooie om 20.30 uur. Tickets kosten 10 euro in voorverkoop en 12 euro aan de deur. Reserveren via info@deschaduw.be. Marieke stelt haar boek ook op andere locaties voor.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier