Marie-Jeanne, secretaresse én wederhelft van Willy Naessens: “Durf nog niet aan mijn pensioen denken”

Donderdag 16 april is secretaressedag. De hele dag lang brengen wij de stille werksters én werkers achter grote West-Vlaamse figuren voor het voetlicht. Marie-Jeanne Huysman is de administratieve kracht achter en de levensgezellin van zwembad- en industriebouwer Willy Naessens uit Wortegem-Petegem.

Marie-Jeanne Huysman is niet alleen secretaresse, maar ook echtgenote van Willy Naessens. © KRANT VAN WEST-VLAANDEREN

Geen aflevering van The Sky is the Limit met Willy Naessens passeerde de revue zonder dat ook Marie-Jeanne Huysman (64) even opdook. Kan ook moeilijk anders, als Willy te gepasten tijde eens ‘Marie-Jeeaaaannnnne!’ roept. Ze was bijna 48 (!) jaar geleden de eerste werkneemster die de succesvolle zakenman Willy Naessens in dienst nam. Het koppel kent elkaar al van kindsbeen af, want Marie-Jeanne was de dochter van een boer waar Willy indertijd veevoeders leverde.

En Marie-Jeanne, heeft hij je vandaag ook met een cadeautje bedacht ter gelegenheid van Secretaressedag?

Marie-Jeanne: “Absoluut, maar denk niet dat het bloemen waren. We hebben het hier meer voor nuttiger zaken. Ik kreeg net als ruim negentig andere dames van ons bedrijf een kookboek dat is samengesteld door serviceclub Soroptimist, waar zijn dochter Veerle trouwens ook lid van is. Zo deden we drie partijen een plezier: onze vrouwelijke medewerkers, de serviceclub en het goede doel waarnaar de opbrengst gaat van de verkoop van het boek.”

Welke zijn je taken binnen het bedrijf?

Marie-Jeanne: “Oh, dat zijn er nog heel wat. Ik ontferm me over de afrekeningen van de industriegebouwen. Om de drie maanden ga ik de toestand na van de werven in uitvoering om een zo goed mogelijk zicht te krijgen op de balans per kwartaal. Ik sta ook in voor de sortering van de briefwisseling voor onze bedrijven in Wortegem-Petegem. Voor de grote en complexe projecten vraag ik ook de bankwaarborgen aan.”

En de persoonlijke agenda van Willy?

Marie-Jeanne: “Laat me stellen dat ik de buffer ben tussen onze telefooncentrale en Willy zelf. Er komen dagelijks heel wat persoonlijke vragen voor hem binnen. Soms komt Willy het bedrijf binnen met het idee dat het een rustige dag wordt, maar dan begint de telefoon te rinkelen…”

Dat lijkt nog altijd op een voltijdse dagtaak.

Marie-Jeanne: “Dat is het ook en ik wil dit nog meerdere jaren blijven doen. Ik ben er intussen misschien 64, maar ik durf nog niet aan mijn pensioen te denken. Waarmee moet ik me dan godganse dagen bezighouden?

Zijn jullie dan nog werkelijk dagelijks in het bedrijf?

Marie-Jeanne: “We komen bijna elke dag. Maar als we een weekendje uit plannen, laten we niet om er de vrijdag of de maandag bij te nemen.”

Vanmorgen gezwommen, of vormde Secretaressedag de spreekwoordelijke uitzondering?

Marie-Jeanne: “Om 5.45 uur was ik al baantjes aan het trekken. Ik ben niet goed wakker als ik niet gezwommen heb. Een vroege zwembeurt houdt me de hele dag fris.”

(TVW)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.