Maria Lambrecht is 100 en nog niet versleten

In de feestlocatie Swaenenburg mocht eeuweling Maria Lambrecht en haar familie ook een delegatie van het gemeentebestuur ontvangen. (foto CLY)
Redactie KW

Maria Lambrecht uit de Calonnestraat stond volop in de belangstelling. Ze werd 100 jaar en werd voor deze verjaardag uitgebreid gevierd door de familie. Ook de burgemeester en zijn schepenen kwamen even langs op feestlocatie Swaenenburg.

Maria Lambrecht groeide op binnen een gezin van zes kinderen waarvan alleen nog de oudste en de jongste in leven zijn. Haar broer Paul is de jongste. Maria werd geboren op 24 augustus 1924. “Van school lopen was er toen weinig sprake. Na mijn veertien had ik maar al te graag in een winkel gewerkt, maar dat mocht niet van mijn ouders. Ik werd dan maar dienstmeisje. Na anderhalf jaar verkaste ik naar een textielatelier in Sint-Baafs-Vijve. Toen kwam echter de oorlog, waardoor ik mijn werk moest stoppen. Na de oorlog werkte ik nog wat bij de boeren in de omgeving tot aan mijn huwelijk in 1945. Doordat mijn man Staf Degraeve beroepshalve een slager was, werd er in de Kalbergstraat een slagerswinkel geopende, waar ik meteen volop aan de bak kwam. Intussen kwamen de kinderen er ook aan. Dochter Annie, die nu in Aarsele, woont werd geboren in 1946 en in 1949 volgde zoon Eddy. In mijn leven bleef ik ook niet gespaard van de nodige tegenslag. Toen onze slagerswinkel goed op dreef was, werd mijn man ziek en stierf hij op 61-jarige leeftijd. Ik was toen precies 58 jaar oud.

Positief blijven

Toch ben ik erin geslaagd om niet bij de pakken te blijven zitten. Gelukkig had ik toen heel veel vriendinnen en probeerde ik het leven positief te bekijken. Er werd geregeld op reis gegaan en een weekenduitstap behoorde toen ook tot mijn gewone doen.” Of er nu op haar honderdste nog iets mogelijk is? “Ik hou me nog bezig met wat prutsen, wat poetswerk en wat naaien. Ik krijg tot drie keer in de week wat huishoudhulp, maar ik braad nog elke dag zelf mijn vlees.” Of zij de voorkeur geeft aan een favoriet gerechtje? “Eigenlijk ben ik een alleseter met uitzondering van konijn, dat laatste eet ik absoluut niet.”

Maria heeft intussen ook al drie kleinkinderen en twee achterkleinkinderen. Ze woont intussen al veertig jaar in de Calonnestraat 2. Pittig detail, Maria reed tot haar 96 jaar met de auto. (CLY)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier