Maria Demonie, oudste inwoner van Houthulst, wordt 103 jaar

Op de foto herkennen we zittend v.l.n.r. schepen Jeroen Vandromme, de jarige Maria Demonie, burgemeester Joris Hindryckx, schepen Tessa Vandewalle. Staand v.l.n.r. Ginette Desplenter, Eric Calmeyn, Georges Desplenter, Thérèse Decadt, Gilbert Desplenter, Rosa Verschoore, Georgette Desplenter, Gilbert Decaestecker, Odette Desplenter en Paul Vancaeyseeld. (foto ACK)
Redactie KW

Maria Demonie uit Merkem is al enkele jaren de oudste inwoner van Houthulst. Op 29 maart mag ze haar 103de verjaardag vieren, maar vandaag kwamen haar kinderen en enkele leden van het gemeentebestuur al samen om haar te feliciteren.

Maria Demonie (103) uit Merkem werd geboren op 29 maart 1920 in Izegem, ze was het tweede kind in een gezin van elf kinderen. Maria trouwde met Jerome Desplenter en samen kregen ze vijf kinderen. Na hun huwelijk hebben Jerome en Maria de boerenstiel verdergezet.

Kinderen

Het koppel kreeg samen vijf kinderen. Georges is geboren in 1948, trouwde met Marie-Thérèse Decadt en samen hebben zij vijf kinderen. Georgette is geboren in 1949, is getrouwd met Gilbert Decaestecker en heeft drie kinderen. Gilbert is geboren in 1952, getrouwd met Roza Verschoore en zij hebben twee kinderen. In 1955 kregen Maria en Jerome een tweeling: Odette, getrouwd met Paul Vancaeyseele en moeder van vijf kinderen, en Ginette, die getrouwd is met Eric Calmeyn en vier kinderen heeft. Ondertussen zijn er ook al 44 achterkleinkinderen.

Goede gezondheid

Tot haar 97ste woonde Maria alleen thuis. In 2017 kon ze inwonen bij haar dochter Ginette, bij wie ze het heel erg naar haar zin heeft en ze goed verzorgd wordt. Heel vaak komt er bezoek voor Maria, wie nog altijd heel goed is: ze praat vlot, en ze kan nog zelfstandig stappen. Enkel haar gehoor gaat erop achteruit. Kortom, een kranige dame die er voor haar leeftijd nog heel goed uitziet. Nog altijd volgt ze het nieuws op de voet, zowel op tv met ondertiteling als in de krant. Ze blijft van het reilen en zeilen in de wereld, maar vooral van haar uitgebreide familie, op de hoogte en geniet van alles. Vroeger hield ze van naaien, groenten en fruit telen en inleggen. Maria geniet van het gezelschap van Ginette en haar gezin en is ontzettend dankbaar voor alles. Ze is al enkele jaren de oudste inwoner van Houthulst en hoopt dit nog wel een tijdje vol te houden.

Bezoek

Op maandag 27 maart kwamen de kinderen en een delegatie van het gemeentebestuur Maria feliciteren, dochter Ginette had voor een feesttafel gezorgd. Burgemeester Joris Hindryckx bracht een bos bloemen en Houthulstbonnen mee, samen met een geschenkmand van het koninklijk paleis. Ook schepenen Jeroen Vandromme en Tessa Vandewalle kwamen de jarige feliciteren. (ACK)

Lees meer over:

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier