Mama van verongelukte Menenaar Jordy: “Ik kan maar niet geloven dat hij niet meer terugkomt”

Doopmeter van Jordy, Christine Reynaert en mama Lesley Buysschaert. (foto MPM)©Maxime Petit
Doopmeter van Jordy, Christine Reynaert en mama Lesley Buysschaert. (foto MPM)©Maxime Petit
Redactie KW

Een fractie van een seconde, meer was er niet nodig om de avondrit van de 21-jarige Jordy Buysschaert dramatisch te laten eindigen. De Menenaar verloor de controle over het stuur van zijn wagen en knalde tegen een boom. Met de moed der wanhoop probeerden de toegesnelde hulpdiensten Jordy nog te reanimeren, vruchteloos want de jongeman overleed ter plaatse. Zijn familie en vrienden blijven verweesd achter, niet alleen met veel verdriet maar ook met heel wat vraagtekens.

Over het ongeval zelf vloeide de afgelopen week al heel wat inkt. Vrijdagavond trok Jordy naar Avelgem om een goede vriend te feliciteren met het vinden van een nieuwe job. Het gezelschap besloot om dit heugelijke moment te vieren met een glas en beiden trokken er, elk in hun eigen voertuig, op uit op zoek naar een feestelijke afhaalmaaltijd.

In Heestert, in de Stijn Streuvelstraat, liep het kort na 20 uur catastrofaal fout. Om een nog onbekende reden besloot Jordy, pal voor een lichte bocht, om het voertuig van zijn vriend in te halen. De jonge Menenaar had echter een tegenligger niet opgemerkt en ging vol in de remmen. De wagen begon oncontroleerbaar te slippen, raakte van de weg af en kwam met een doodsmak tot stilstand tegen een boom.

Auto in twee stukken

De impact was zo heftig dat de wagen van Jordy in twee stukken brak. Het voorste stuk, waar Jordy in zat, werd meters ver geslingerd. Zowel de vriend van Jordy als de tegenligger, een jongedame, stapten uit om hulp te bieden. Beiden begrepen meteen de ernst van de situatie en verwittigden de hulpdiensten. De toegesnelde MUG, ondersteund door verschillende ambulanciers, spaarden kosten noch moeite in een poging de Menenaar te redden maar konden kort na hun aankomst enkel nog zijn overlijden bevestigen.

Voor de ordediensten, die meteen een onderzoek naar de precieze omstandigheden openden, leek er weinig twijfel te bestaan. Een dodelijk ongeval ten gevolge van een inschattingsfout, bevestigd door verschillende getuigen. Het gerecht zal hier, samen met de verzekeringsmaatschappijen, gepast gevolg aan geven. Een kille en zakelijke toets die in schril contrast staat met het onbeschrijfbare leed en verdriet waarmee de familie van Jordy achterblijft.

“Mijn wereld kwam abrupt tot stilstand, ik kan en wil nog altijd niet geloven dat Jordy niet meer naar huis terug zal keren.” Lesley Buysschaert, Jordy’s mama zit in zak en as. Ook voor Jason en Kitana, zijn jongere broer en zus, is de situatie moeilijk te vatten.

“Hij zat in de fleur van zijn leven, zijn definitief rijbewijs bijna op zak en ook zijn opleiding zat in een laatste lijn. Hij volgde een specialisatieopleiding in Kortrijk, waarmee hij op heel wat plaatsen aan de slag kon. Zijn eerste jaar doorstond hij met glans, de toekomst lachte hem toe. Jordy had geen vriendin maar dat zat er ook aan te komen. Hij was sportief, altijd goedgeluimd en een harde werker. Hij zag er misschien wel wat stoer uit maar hij had een peperkoeken hart. Als zijn mémé iets vroeg, dan aarzelde Jordy nooit om haar te helpen en schoof hij al de rest naar de achtergrond.”

Waarom haalde hij in?

Over het ongeval zelf kan Lesley geen woord uitbrengen. Een film speelt zich voortdurend af door haar hoofd en ze verkrampt wanneer het ter sprake komt. “Waarom, we willen gewoon het antwoord hebben op de belangrijkste vraag van allen. Waarom besloot hij op dat ogenblik in te halen? Was hij verstrooid of onoplettend? De enige die er ons een antwoord kan op geven is Jordy zelf en die is er niet meer. Trouwens, het krijgen van een antwoord zal mijn zoon niet meer terugbrengen.”

Dat Jordy een grote leegte achterlaat, werd duidelijk toen, kort na de gebeurtenissen, er reeds bloemen verschenen aan de plaats van het onheil. Ook op zijn Facebookprofiel regent het boodschappen van verdriet, onbegrip en vooral steun. Steun voor de ouders maar ook steun voor elkaar.

Jordy Buysschaert wordt zaterdag om 10 uur begraven. De plechtigheid kan online worden gevolgd via de website van uitvaartcentrum Sereni. (Christophe Lefebvre)

Lees meer over:

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.