Maak kennis met Caroline haar ‘Tuin van de toekomst’
Dit jaar is ‘water’ het thema op de Open Tuindagen van de Landelijke Gilde, en ook deze keer zetten Caroline Blanckaert en Cris Huyghebaert hun tuinpoortje open voor bezoekers.
Als kind ging Caroline al graag mee met haar papa, die een stukje grond had waarop hij een siertuintje aanlegde, maar ook groenten kweekte. “De interesse is gebleven en de passie gegroeid”, vertelt Caroline. Dat vertaalt zich in haar idyllisch tuintje, dat ze heeft omgetoverd tot een kleine rustgevende oase, met een strakke spiegelvijver, elementen van inox en cortenstaal en antieke vloertegeltjes als terras. De grote biodiversiteit en de natuurlijke uitstraling trekken ook veel vlinders en insecten aan.
Regenwater opvangen
Caroline legt uit hoe ze het thema ‘water’ heeft aangepakt: “We tuinieren hier op goed doorlatende verrijkte zandgrond. Bij droogte is het dus al snel te droog, mocht je hier niet wat aan helpen. Daarom passen we verschillende hulpmiddelen toe die zeker resultaten geven, en ook ten goede komen aan de tuin, de bodem en de beplanting. Alle regenwater wordt opgevangen in een ondergrondse regenput en hergebruikt in de tuin. We maken gebruik van mulch in de borders. Dit werkt als een spons en houdt water vast. We gebruiken al jaren afwisselend cacaodoppen, kastanje-coverchips, kokosvezels én Vlaco-compost. Allemaal natuurlijke producten die als een isolatiedeken de grond klimatiseren. De grond blijft koeler tijdens warmte, houdt verdamping tegen en droogt op deze manier minder snel uit. Dat scheelt in water geven. De mulchlaag composteert ook en verrijkt met de jaren de schrale zandgrond. Er ligt ook een druppelsysteem (aangesloten op regenwater) om water te geven aan de borders bij grote droogte. Voordeel is dat de planten meteen bij de voet water krijgen en zo is er geen verlies van water door verdamping. In het midden van de tuin kozen we voor halfverharding met een kiezelplein. De verharde terrassen lopen daarin af en het water vloeit dus in het kiezelplein. Daarin kan het water weer in de bodem sijpelen en afgegeven worden aan de omliggende borders. Deze methoden samen zorgen dat zelf water geven enkel noodzakelijk is bij extreme temperaturen en droogte. Het hergebruiken en opsparen van regenwater maakt dat het systeem milieuvriendelijk blijft én het gebruik van regenwater in de tuin komt ten goede aan de gezondheid en conditie van de planten. En aan de portemonnee ook natuurlijk… Extra elementen rond het thema ‘water’ zijn onze natuurlijke vijver en onze zelfgemaakte buitendouche. Deze is aangesloten op regenwater en verwarmd. Beide brengen sfeer en fun in de tuin!”
Open Tuindagen van de Landelijke Gilde: zaterdag 29 en zondag 30 juni, zondag 11 augustus en zondag 1 september, van 10 tot 18 uur. Veurnestraat 271/2, De Panne.
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier