Lucien en Lizette leveren lunch aan huis met… een tuktuk

Het team van Lucien en Lizette, klaar om uit te rukken met de tuktuk.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Het team van Lucien en Lizette, klaar om uit te rukken met de tuktuk.©Peter MAENHOUDT Peter Maenhoudt
Gillian Lowyck

Lucien en Lizette, de twee horecazaken van Duinhelm, pakken uit met een opmerkelijk initiatief: hun bijzondere medewerkers leveren de lunch aan huis in een tuktuk. De reacties zijn heel positief, zowel bij de klanten als bij de medewerkers. Misschien wordt het vrolijke vervoermiddel een blijvertje.

In juni opende in de Christinastraat Lucien de deuren. Naast die van Lizette, de eerste zaak van Duinhelm. De vzw is een centrum dat instaat voor de begeleiding van voornamelijk personen met een verstandelijke beperking. Momenteel begeleiden zij een 400-tal cliënten in de Oostendse regio. In Lizette kan je terecht voor soep en lunch.

Alle aspecten

De filosofie van Lucien, waar je dan weer voornamelijk terecht kan voor salades en takeaway, is dezelfde als die van Lizette. De cliënten van Duinhelm of bijzondere medewerkers, zoals ze genoemd worden staan in voor alle aspecten van het runnen van een horecazaak. Een tiental mensen gaat er aan de slag, waaronder drie tot vier begeleiders.

Jammer genoeg blijven ook Lizette en Lucien door de tweede lockdown gesloten. “Door de coronacrisis hebben we het roer helemaal moeten omgooien”, vertelt Saskia Verelst, directeur van Duinhelm. “We speelden al langer met het idee om ook aan huis te leveren. De tuktuk (een gemotoriseerde riksja waarin een aantal passagiers kan worden vervoerd, red.) hadden we al staan. We hadden die in het verleden aangekocht met het idee om leveringen te doen met producten vanuit ons dagcentrum. Nu komt die dus héél goed van pas.”

In Lucien kan je van dinsdag tot vrijdag een lunchmenu afhalen of laten leveren. Er zijn ook salades en soepen. Iedere dag is er een andere lunchbox. “In het centrum van Oostende leveren we met de tuktuk. Buiten het stadscentrum leveren we ook, maar dan wel met de wagen.”

“Supertof”

De klanten reageren enthousiast op de tuktuk. “De mensen vinden het echt supertof”, zegt Jochen Verbeeke van Lucien. “Ook onze bijzondere medewerkers zijn heel enthousiast. Iedere dag rijdt er een van hen mee. We werken met een beurtrol en ze weten heel goed wie wanneer aan de beurt is. (lacht) De takeaway loopt momenteel goed.”

De tuktuk is mogelijk een blijver, ook na de coronacrisis. “We zullen bekijken of het interessant is om die blijvend in te zetten”, zegt Saskia Verelst. “Mogelijk zal het dan voor grotere groepen zijn en zullen we niet alle leveringen zo doen. Maar het is zeker een optie.” (GLO)

Bestellen kan via www.lucienoostende.be.