Geniet thuis van ‘meeneembier van het vat’

Kevin en Vicky van Bierrestaurant Heerlijk in Oostende zorgen voor meeneembier van het vat, uniek in de regio. “De smaak is dezelfde als bij ons in het restaurant”, klinkt het bij het koppel. Het bier is verkrijgbaar in vaatjes van 1,9 liter en 3,8 liter.

In coronatijden proberen heel wat restaurantuitbaters creatief uit de hoek te komen. Dat geldt ook voor Kevin Vandromme (45) en Vicky Helsmoortel (40) van Bierrestaurant Heerlijk in de Nieuwpoortsesteenweg. Het koppel baat het restaurant sinds februari 2017 uit en heeft meer dan 150 biersoorten om bij het eten te serveren.

Bier en ‘foodparing’

“Voor we met ons bierrestaurant begonnen, baatten we een brasserie uit op de Oostendse zeedijk”, opent Vicky. “We zaten al langer met het concept in ons hoofd, maar de stockageruimte liet dat niet toe. Daarom gingen we op zoek naar een nieuwe locatie om ons plan uit te werken. Je moet weten dat je heel wat stockageplaats nodig hebt als je zoveel bieren wil serveren in je restaurant. Je koopt de bieren niet aan in een flesje, maar in bakken en daarvoor heb je ruimte nodig. Die vonden we hier.”

Kevin en Vicky gingen zich verdiepen in bier en foodparing, het combineren van eten met bieren dus. “We waren voordien al bezig met een voorraad trappisten aan te leggen, maar door de combinatie te maken met eten merk je dat dat niet voldoende is”, pikt Kevin in. “Er waren weinig uitgesproken smaken zoals zuur of fruitig bier. Ook een wit biertje smaakt altijd. En die heb je niet in de trappist.”

Vijftig geuzebieren

Bij de opening hadden Kevin en Vicky zo’n honderd verschillende soorten bier in huis, ondertussen kwamen daar nog eens vijftig soorten bij. “We proberen hier en daar ook wel eens wat nieuws in ons gamma te stoppen”, gaat Vicky verder. “Die nieuwe biersoorten blijven dan enkele weken op de kaart, tot de voorraad uitgeput is. Maar wat uniek is: we hebben vijftig verschillende geuzebieren.”

Kevin en Vicky moesten net als iedereen hun restaurant sluiten. De vraag naar bier blijft echter groot. Daarom zochten ze naar een manier om de klanten ook thuis bier van het vat te kunnen serveren. “We hebben hervulbare vaatjes van 1,9 en 3,8 liter aangeschaft. Zo kunnen onze klanten gewoon thuis tappen. En de smaak, die is dezelfde als van een biertje van het vat op café of bij ons in het restaurant. Na vier dagen breng je het lege vat terug, in ruil voor je waarborg. We denken eraan om die service ook na de lockdown te blijven aanbieden.”

Een volledige lijst kan je raadplegen op kw.be/afhaal

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.