Livestream vanuit Made in Inox

Redactie KW

Naar aanleiding van de Erfgoeddag met als thema ‘Nacht’, wordt op vrijdag 23 april om 19 uur een livestream uitgezonden op de Facebookpagina van het bedrijf Made in Inox. Titel van het evenement is ‘Een plek voor het uitvonken van dromen’, over inzichten en reflectie over leren op de werkvloer.

“Made in Inox is een kleine, familiale metaalverwerkende KMO met 10 medewerkers”, zegt medezaakvoerder Marleen Baelde. “We mogen terugkijken op 143 jaar bedrijfsgeschiedenis in de familie. Het smidse-erfgoed ‘Smidse ’t Rattekot’ is geïntegreerd in het bedrijf. Het wordt op regelmatige tijdstippen ingezet voor educatieve doelen en evenementen. Dit jaar sluiten we ook graag aan bij de Erfgoeddag.”

Luna als rolmodel

“Ondernemen, jongeren op de werkvloer en erfgoed maken deel uit van ons dagelijks leven”, gaat Marleen verder. “Dit mag op een gezonde en wervende manier in de kijker gezet worden. Als ondernemers zijn we overtuigd van de waarde om kinderen op jonge leeftijd kennis te laten maken met onze werkvloer en om jongeren een kans te geven om op de werkvloer te zijn.”

Momenteel worden er dan ook twee jongeren opgeleid op onze werkplek. Luna (16 jaar) is een duaal leerlinge lassen constructie aan VTI Poperinge. Tom (20) is bezig met zijn tweede jaar stage. Hij is een werkplekleerder tijdens zijn tweede jaar assistent-marketing aan Vives Hogeschool. Het is onder andere de bedoeling dat Tom voor zijn eindwerk de Erfgoeddag mee helpt vorm geven en promoten. In onze deelname aan de Erfgoeddag wordt Luna de hoofdrolspeler. Luna draagt in ieder geval de geschikte naam om het thema ‘Nacht’ alle eer aan te doen. Ze last zelf haar dromenvanger”, aldus nog Marleen Baelde. “We willen echter nog verder gaan met Luna. We willen van deze jongedame een rolmodel maken van het duaal leren. Met het nodige filmmateriaal rond Luna schetsen we het beeld van een 16-jarige die kiest voor een opleiding op de werkvloer.”

Reflecties over leren op de werkvloer

“We organiseren naar aanloop van de Erfgoeddag het digitale event ‘Inzichten en reflecties over leren op de werkvloer’. Deelnemers nemen letterlijk plaats op de werkvloer in ons “Atelier Joie de Créer” met hun dromen rond erfgoed, leren, opleiding en imago van de sector, vanuit hun professionele achtergrond en betrokkenheid met dit thema. Wetenschapsjournalist Marc Geenen wordt de moderator. Als intermezzo komt het erfgoed op een verrassende wijze ruimschoots aan bod.”

De focus ligt op de noodzaak om kinderen op jonge leeftijd ervaringen te laten opdoen met diverse beroepen, sectoren en erfgoed. Zowel zowel binnen als buiten de schoolmuren, al dan niet in klasverband, tijdens een opleiding of heroriëntering. Ook het imago van de sector is een thema. De slotbeschouwing rond erfgoed komt van directeur Olga van Oost van Faro en onderwijsexpert Luc de Man. Hij heeft het over de jongeren op de werkvloer, en verandering van binnenuit. (AHP-Foto MD)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier