Lien Denoo is een van de eerste perinatale verliesconsulentes in België: “West-Vlamingen blijken koplopers in binnenvetten”

“Mijn grote droom is om een speciaal plaatsje te maken voor sterrenouders”, vertelt Lien Denoo. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
“Mijn grote droom is om een speciaal plaatsje te maken voor sterrenouders”, vertelt Lien Denoo. (foto MD)©MICHAEL DEPESTELE
Redactie KW

Lien Denoo, afkomstig uit Diksmuide en woonachtig in Reningelst, studeert af als een van de eerste perinatale verliesconsulentes in ons land. “De nood aan laagdrempelige begeleiding is enorm”, aldus Lien, die sinds een tweetal jaar psychosociale begeleiding biedt in haar praktijk De Balans.

Lien Denoo (27) richtte in februari 2019 De Balans op, een praktijk voor psychosociale begeleiding. Daarnaast is ze 4/5 aan de slag als orthopedagoog in dagcentrum Huize Zonnelied. Samen met haar man Dries en zoontje Gust (1) woont ze op Dries’ ouderlijke hoeve aan de Dikkebusweg.

Wereldverbeteraar

“Tien jaar geleden al speelde ik met dit idee. In mij schuilt een wereldverbeteraar: ik ben voortdurend op zoek naar manieren om mensen te helpen. Hoe laagdrempeliger, hoe liever. Aanvankelijk startte ik met thuisbegeleiding. Al gauw kwam ook de vraag om aan huis te kunnen komen. We bouwden een oude, vervallen schuur om tot een rustgevende therapieruimte met zicht op een gigantische notenboom. Bij mooi weer gebeurt het dat ik mijn cliënten mee naar buiten neem voor een korte wandeling.”

Via verschillende opleidingen blijft Lien zich verdiepen in de meest diverse psychosociale thema’s. Zo specialiseerde ze zich in scheidingsproblematieken, maar ze is ook stress- en burn-outcoach, rouw- en verliesexperte en kinderwensconsulente in opleiding. Eind juni studeert ze af als perinataal verliesconsulente.

Hoge nood

“Een primeur”, benadrukt Lien, “mijn 13 medestudenten en ik zullen de eerste afstudeerders in deze richting zijn. In deze vorm van therapie wil ik een terugvalbasis zijn voor al wie een kindje verloor, ongeacht de zwangerschapsduur. De nood aan begeleiding na een dergelijke traumatische ervaring is hoog. Vaak kunnen artsen in het reguliere medische circuit geen of onvoldoende tijd vrijmaken voor de emotionele impact”, vindt Lien. “Mijn grote droom is om een speciaal plaatsje te maken voor sterrenouders, waar ze de erkenning en de kansen krijgen om te kunnen rouwen.”

Totaalbeeld

In haar begeleiding werkt Lien telkens op een vraaggerichte manier en vanuit een holistische benadering. “In de beginfase zet ik hard in op luisteren naar de noden en wensen van de cliënt en op het bouwen van een vertrouwensband. Essentieel om de therapie te laten slagen is dat de hulpvraag uit de persoon zelf komt; doorgaans lukt het moeizamer met cliënten die geen hulp wensen of verplicht werden therapie te volgen. Bij het in kaart brengen van het probleem hou ik niet alleen rekening met de persoon zelf, maar ook met zijn omgeving. Aan dat totaalbeeld hecht ik veel belang.”

We verwachten simpelweg te veel van onszelf

“Net zoals een stoel vier poten nodig heeft om stabiel te kunnen staan, heeft een doorsneemens namelijk vier steunpilaren – emotionele poten – nodig waarop hij kan terugvallen om goed te kunnen functioneren. Vaak ligt het ontbreken van een nauw netwerk aan de basis van mentale problematieken. Dat besef is voor velen een echte eyeopener. In een volgende fase bied ik concrete hulp. Dan ga ik samen met de cliënt actief aan de slag. De begeleiding blijft dus niet beperkt tot een adviserende rol, maar het probleem wordt effectief vanaf de basis aangepakt.”

Durven vertragen

Hoelang de begeleiding duurt, hangt af van situatie tot situatie, van individu tot individu. “Zorgwekkend vind ik dat de vraag naar laagdrempelige begeleiding heel groot is, en dat in zowat alle leeftijdscategorieën. Opvallend is dat West-Vlamingen koplopers blijken in binnenvetten . We verwachten simpelweg te veel van onszelf en moeten véél meer durven vertragen. Een ander vergif voor ons mentaal welzijn, zijn sociale media. Mensen worden echt ongelukkig door zichzelf voortdurend te vergelijken met anderen. Al te vaak vergeten ze te focussen op dingen die er echt toe doen: vrienden, familie, gezin en de zogenaamde kleine gelukjes”, besluit Lien. (SVP)

Meer info: https://de-balans.webnode.be – 0497 64 06 31 – lien.denoo@outlook.be .

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier