Leiehoekkermis in Kuurne voor het eerst zonder wijkburgemeester

Voor de eerste keer in 69 jaar moet de Leiehoek binnenkort verder zonder wijkburgemeester en dit tot grote spijt van het inrichtende wijkcomité dat zo een jarenlange traditie ziet ophouden te bestaan. Toch koestert de Leiehoek nog een sprankeltje hoop dat volgend jaar, als ze hun 70ste kermis vieren, deze traditie nieuw leven zal ingeblazen worden.

Piet Noppe, huidig wijkburgemeester Hanne Noppe, Agnes Noppe, Christophe Dewaele en de kleine Nasrien Gruwez. Achteraan herkennen we Christophe Gruwez, Angelino Harinck en Carlos Vleirick. © BRU

Komend weekend vindt Leiehoekkermis plaats en met lede ogen moet het wijkcomité, dat de kermis organiseert, vaststellen dat zich dit jaar geen enkele kandidaat heeft gemeld die een worp wil doen naar de wijkburgemeesterssjerp. Een ander probleem dat zich vanaf volgend jaar stelt, is de plaats waar de feesttent zal worden neergepoot, aangezien de locatie waar de huidige feesten plaatsvinden binnenkort wordt ingenomen door woonhuizen.

“Hanne Noppe deed het het afgelopen jaar voortreffelijk als wijkburgemeester, maar gooit komende zaterdag haar sjerp in de ring”, weet voorzitter Piet Noppe. “Vanaf dat moment zit de Leiehoek zonder wijkburgemeester gezien niet één kandidaat zich meldde om een worp te doen naar de sjerp. Een spijtige zaak alvast, gezien ik er vanaf dat moment alleen voor sta om beslissingen te nemen, maar ook omdat zo een stukje traditie verloren gaat.”

“De afgelopen jaren ondervonden we reeds problemen om kandidaten te vinden. Jongeren zijn daar immers niet meer in geïnteresseerd, gezien de voorbereidingen die voorafgaan aan de verkiezing erg tijdrovend zijn. Naast een originele verkiezingscampagne die dient gevoerd te worden, moet je ook de mensen weten te overtuigen. Eenmaal verkozen slorpt ook het wijkburgemeesterschap heel wat van je vrije tijd op. Een mogelijke piste is om er een tweejaarlijkse verkiezing van te maken zoals bijvoorbeeld Koning Ezel. We hebben al de hoofden bij elkaar gestoken, maar een echte beslissing kwam nog niet uit de bus.”

Andere stoet

Dit jaar werd er ook door het inrichtende comité een kleine wijziging aangebracht aan het programma, gezien vanaf deze editie de nacht van de Leiehoek op vrijdagavond valt en de playbackshow op zaterdagavond. “Elk jaar trekt traditioneel op zondagmorgen een stoet, waarin ook de kersverse wijkburgemeester terug te vinden is, door de straten van de Leiehoek”, gaat Piet Noppe verder. “Gezien er dit jaar geen wijkburgemeester wordt verkozen, wordt het dus een iets andere optocht dan andere edities. Maar daar kan ik nog niet echt op vooruit lopen. Ook wordt het elk jaar moeilijker en moeilijker om de nodige financiële middelen te samen te krijgen, al zijn we onze sponsors heel dankbaar dat zij ons verder trouw blijven. Vooral ons reclameboekje dat vooraf gaat aan de feestelijkheden en bus aan bus wordt bedeeld, zorgt ervoor dat we de nodige financiële middelen samen weten te krijgen, maar ik geef toe dat er soms veel rekenwerk nodig is om uit de kosten te raken.”

Nieuwe locatie

Een ander probleem waarmee het inrichtende comité van Leiehoekkermis vanaf volgend jaar rekening dient mee houden, is dat er een nieuwe locatie moet gezocht worden waar de feesttent kan worden geplaatst. Heel binnenkort wordt het grasveld waar de tent momenteel staat namelijk omgetoverd tot een woonwijk. Een nieuwe locatie waarop de tent kan komen werd echter nog niet gevonden, al maakt het comité zich sterk dat ze zeker een oplossing zullen vinden zodat hun feestelijkheden geen stille dood sterven.

Leiehoekkermis vindt plaats op vrijdag 7, zaterdag 8 en zondag 9 september. (BRU)

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.