Leegstaand pand wordt volgend jaar gesloopt: Financiëngebouw wijkt voor commissariaat

Blij met de net ondertekende akte poseren korpschef Johan Geeraert en burgemeester Lies Laridon voor het financiëngebouw dat plaats maakt voor het nieuwe politiecommissariaat. (foto ACK) © type="Seq" Annie Callewaert
Annie Callewaert
Annie Callewaert Medewerker KW

De Politiezone Polder koopt het financiëngebouw en zal er een nieuw centraal politiekantoor bouwen. Het gebouw, waar kadaster, belastingen en btw-administratie gevestigd waren, staat al sinds 2015 leeg.

In december 2015 had het Rode Kruis het idee om hier een opvangcentrum voor ruim 200 vluchtelingen te organiseren maar daar werd vanaf gezien. Nu is het eindelijk zover: Lies Laridon, burgemeester-voorzitter van Politiezone Polder, tekende de akte die ervoor zorgt dat de politiezone voortaan eigenaar van het gebouw in de Woumenweg is. “Toen eind 2020 eigenaar nv Befimmo liet weten dat zij het gebouw te koop zouden aanbieden, startte het politiecollege onderhandelingen”, vertelt de burgemeester-voorzitter. “Het definitieve voorstel tot aankoop van het gebouw werd op 26 januari 2021 aan de politieraad voorgelegd en meteen goedgekeurd. De politiezone betaalt voor het gebouw 1,4 miljoen euro, wat gelet op de ligging van het pand en de vastgoedprijzen voor kantoorgebouwen een meevaller is.”

Een aantal diensten van de politiezone wordt gecentraliseerd in het nieuwe gebouw

De politie zelf is heel enthousiast. “Het pand dat op de hoek van de Woumenweg en de Pluimstraat ligt, is uitstekend bereikbaar, met een bushalte voor de deur en op wandelafstand van de Grote Markt en het station. Met z’n 59 are biedt deze plek voldoende ruimte voor een modern politiecommissariaat”, legt korpschef Johan Geeraert uit.

“Zo moeten we bijvoorbeeld. zorgen voor een jeugdverhoorkamer die iets huiselijker is en jeugdcellen maar er moet ook een groepscel komen en die hebben we op dit moment niet in Diksmuide. We hebben enkel twee individuele cellen ter beschikking.” De politie hoopt dat in de loop van 2022 kan gestart worden met de sloop om dan tegen eind 2024 naar deze nieuwe stek te verhuizen. Onder impuls van korpschef Johan Geeraert werd al een beweging ingezet om alle diensten te centraliseren.

Wijkkantoren blijven

“Op de nieuwe locatie zal een aantal diensten van de zone samengebracht worden. Het centraal onthaal, de interventie en de verkeersdienst die zich nu nog in de St-Sebastiaanlaan in Diksmuide bevinden, worden straks samengevoegd met de wijkdienst en de administratie uit de Rijkswachtstraat en met de recherche die nu nog in Koekelare zit. De wijkkantoren in Kortemark, Houthulst en Koekelare blijven in ieder geval behouden. Van de 110 personeelsleden zal er straks een honderdtal in het nieuw gebouw werken, de anderen blijven in de wijkkantoren”, deelt de korpschef mee. “De site van het voormalig financiëngebouw biedt als bijkomend voordeel dat de politie de huidige locaties in de Rijkswachtstraat verder kan gebruiken en er dus geen logistieke meerkosten moeten gemaakt worden.”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.