Lauwenaars helpen kinderen in Senegal: “Op zoek naar alternatieven om ons project te steunen”

Een deel van het bestuur van ‘Les Amis de Warang’ met v.l.n.r. Christiane Vanwalleghem, Lucrèse Cottenier, co-voorzitter Marie-Paule Deleu, Carine Dewilde en co-voorzitter Omer Sonneville.©Wilfried Ossieur
Een deel van het bestuur van ‘Les Amis de Warang’ met v.l.n.r. Christiane Vanwalleghem, Lucrèse Cottenier, co-voorzitter Marie-Paule Deleu, Carine Dewilde en co-voorzitter Omer Sonneville.©Wilfried Ossieur
Redactie KW

Tijdens een inleefreis in Senegal bleven de leden van een Lauwse vriendenkring niet onberoerd voor de noden van de lokale bevolking. Vijftien jaar later is het nog altijd de missie van ‘Les amis de Warang’ om de plaatselijke bevolking te steunen. “Aanvankelijk had ik schrik om naar Afrika te reizen”, vertelt co-voorzitter Omer Sonneville. “Het was mijn vrouw die me destijds overtuigde om toch mee te reizen naar Senegal.”

Toen de Lauwse vriendenkring het na een tiental jaar voor bekeken hield, besloten enkele families om in 2015 een doorstart te maken onder de naam ‘Les Amis de Warang’. “We hadden de noden ter plaatse gezien. Het was voor ons onmogelijk om dat mooie project los te laten en niets meer te doen voor de mensen ter plaatse.”

“Warang is een dorpje in de buurt van de kuststad M’Bour. We verblijven er altijd tijdens onze jaarlijkse inleefreis en zo is er een sterke vertrouwensband ontstaan met de lokale bevolking. Onze drie Senegalese medewerkers Pascal, Ghana en Ali leiden onze projecten het hele jaar rond in goede banen”, aldus Omer Sonneville, die er zelf om gezondheidsredenen niet meer heen kan.

De vrienden van Warang beschouwen het als hun missie om de plaatselijke bevolking te blijven steunen. De meeste aandacht gaat daarbij naar de gezondheid en de familiale opvoeding van de kinderen en het aanbieden van waardig onderwijs.

Straatkinderen

“We hebben er verschillende projecten lopen”, weet Omer Sonneville nog te vertellen. “Vooreerst is er ons adoptieproject, eigenlijk spreek ik liever over ‘parrainage’ of peterschap. Een vijftigtal van onze leden neemt elk de schoolkost van een kind op zich. Dat jaarlijks schoolgeld bedraagt 135 euro per kind. Dankzij die steun kunnen ze naar school gaan.”

“Tijdens onze inleefreis betalen we het schoolgeld rechtstreeks uit aan de moeder, die er het gezinshoofd is. We volgen de schooluitslagen op en eenmaal terug in België bezorgen we individuele foto’s van de kinderen vergezeld van een klein cadeautje aan de adoptieouders.”

“Met steun van de Wereldraad, de stad Menen en de provincie West-Vlaanderen renoveren we in de kleuterschool van Warang alle klaslokalen, het sanitair en de keuken. Met de steun van de stad Wervik zorgden we ervoor dat er in alle klaslokalen van een basisschool in Fimela vloeren gelegd werden. Voor het dispensarium van Pointe Sarenne, een gezondheidsinstelling, kopen we verbanden en medisch materiaal aan. Aan het weeshuis La Pouponière in M’Bour schenken we veel babyspulletjes en we betalen er voor medicatie en melkpoeder.”

“Ook voor het opvangtehuis Les Ghones de M’Bour kopen we voedsel en geneesmiddelen. Zo’n 600-tal straatkinderen kunnen er driemaal per week een lichte broodmaaltijd krijgen of kunnen er terecht voor een kort medisch onderzoek, een douche en een uurtje ontspanning. In de materniteit van Nianing zorgen we ervoor dat de onbezoldigde vrijwilligers een kleine vergoeding krijgen.”

Overstromingen

‘Les Amis de Warang’ steunt dus heel wat plaatselijke projecten, en dat betekent dat er jaarlijks heel wat geld nodig is om alles te financieren. “We kunnen daarvoor rekenen op onze leden, die niet alleen lidgeld betalen, maar zich ook inzetten om talrijke activiteiten te organiseren, zoals onze jaarlijkse kaasavond. Naast steun van de stad Wervik en de stad Menen krijgen we ook steun vanuit Ledegem, van de missiekring van Rumbeke, Broederlijk Delen Lauwe… Elke cent telt en wordt ter plaatse goed besteed.”

De leden die meegaan op inleefreis betalen allemaal zelf hun reiskosten. Hun valiezen zitten op de heenreis altijd propvol met zeep, voeding, medicatie, kledij en schoolgerief.”

De Senegalreis van februari 2020 kon nog op het nippertje doorgaan, maar dit jaar moet de vereniging haar reisplannen noodgedwongen uitstellen tot het najaar. “De coronacrisis treft ook de Senegalezen hard. De tweede coronagolf woedt er volop. Naast visvangst is toerisme er een belangrijke bron van inkomsten, en die is nu helemaal weggevallen. Tot overmaat van ramp zorgden grote overstromingen in september voor heel wat ellende”, aldus nog Omer.

Mondmaskers

Door de coronacrisis moet de vriendenkring op zoek naar alternatieven om geld in te zamelen. “De verkoop van zelfgemaakte mondmaskers leverde 2.000 euro op. Een online geldinzameling tijdens de kerstperiode bracht ook nog eens 450 euro op. In de plaats van onze kaasavond overwegen we een alternatieve actie. Wie een financiële bijdrage wil leveren, kan dat doen via het rekeningnummer BE30 0689 0337 8811 op naam van ‘Les Amis de Warang’, Violierenlaan 2 in 8940 Wervik”, besluit de co-voorzitter Omer Sonneville.

(CB)

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier