Langemark-Poelkapelle niet meer de langste gemeentenaam door fusie Kruibeke, Beveren-Waas en Zwijndrecht
Langemark-Poelkapelle is haar gedeelde titel van langste gemeentenaam kwijt aan fusiegemeente Kruibeke/Beveren-Waas/Zwijndrecht. Voor even toch, want die naam wordt mogelijk nog ingekort. Zeker is dat Langemark-Poelkapelle haar naam na een halve eeuw wél blijft behouden. Het belang daarvan heeft te maken met de woelige ontstaansgeschiedenis.
De stuurgroep van de Oost-Vlaamse fusiegemeente Kruibeke/Beveren-Waas/Zwijndrecht staakt de zoektocht naar een nieuwe naam, nadat de gemeenteraad van Zwijndrecht de ingekorte naam Beveren Waas afkeurde. Door deze ontwikkelingen in het Waasland zal Westhoekgemeente Langemark-Poelkapelle haar titel van langste gemeentenaam in Vlaanderen verliezen. Ze deelt deze titel met een andere gemeente die 21 karakters telt: Scherpenheuvel-Zichem, een stad in Vlaams-Brabant.
Van korte duur?
Mogelijk buigt het eerste bestuur van de nieuwe fusiegemeente Kruibeke/Beveren-Waas/Zwijndrecht zich na de lokale verkiezingen van dit najaar over een nieuwe en wellicht ingekorte naam, waardoor het verlies van de titel van korte duur kan zijn. Zeker is dat Langemark-Poelkapelle haar naam na een halve eeuw wél blijft behouden. Het belang daarvan heeft te maken met de woelige ontstaansgeschiedenis.
In de negentiende eeuw ijverden de Poelkapellenaars decennialang om zelfstandig te worden van Langemark. Na tal van verzoekschriften keurde de Kamer van Volksvertegenwoordigers in 1904 de nieuwe gemeente Poelkapelle goed, maar in de jaren 1960 en 1970 stonden Langemark en Poelkapelle in rep en roer door een opgelegde fusiegolf in ons land.
Spanningen
“In de aanloop van de fusie in 1976 was er enorme heibel: weinig Poelkapellenaars voelden zich geroepen om weer bij Langemark te komen en dat zorgde voor serieuze politieke spanningen”, zegt Dominique Cool. Hij is een geboren en getogen Poelkapellenaar en nu burgemeester van Langemark-Poelkapelle (N-VA). “Destijds werd een eigen partij opgericht in Poelkapelle, die sigaren verdeelde met het opschrift ‘Poelkapelle zelfstandig’. Poelkapelle moest minstens worden opgenomen in de nieuwe gemeentenaam. Zelfs de Fransen hebben gelobbyd om de naam Poelkapelle te behouden.”
Frankrijk herdenkt elk jaar een nationale held rond de monumentale bronzen ooievaar in het centrum van Poelkapelle. De vogel verwijst naar het elitekorps van de Franse luchtmacht waartoe Georges Guynemer behoorde. Deze legendarische jachtpiloot verdween in 1917 boven Poelkapelle en werd nooit teruggevonden.
Overleg met minister
“Ik meen dat er correspondentie bestaat tussen de Franse luchtmacht en de toenmalige Belgische minister van Binnenlandse Zaken en er was zelfs een bezoek in Brussel”, vertelt Luc Vanbeselaere, voorzitter van het Guynemer-comité en schooldirecteur in Poelkapelle. “Er zijn oudere leden van het Guynemer-comité, die principieel nooit naar het gemeentehuis van Langemark gingen voor festiviteiten of plechtigheden. In Frankrijk wordt trouwens gesproken over Poelkapelle, nooit over Langemark. Intussen komen Langemark en Poelkapelle best wel overeen, maar er blijft een gezonde onderlinge rivaliteit sluimeren. Dat is vergelijkbaar met de huidige relatie tussen Westhoeksteden Ieper en Poperinge na het middeleeuws conflict.”
LangePoel
“Ik merk dat die historie zelfs nog leeft onder onze jongeren”, zegt Laurent Hoornaert, eerste schepen (TOPE 8920) en historicus uit Poelkapelle. “De rivaliteit zorgt voor gezonde animo en een ludieke strijd tussen onze jeugdbewegingen. We blikken ook graag terug op die woelige geschiedenis: ik speelde een tiental jaar geleden een voormalige gemeentesecretaris die het politieke conflict duidde tijdens vertelwandelingen.”
Ook in de lokale politiek is de gefnuikte autonomie van Poelkapelle geen thema meer. “De spanningen zijn gemilderd”, stelt de burgervader. “In de voorbije jaren heb ik nooit iemand horen klagen over de lengte van onze gemeentenaam, behalve dan mijn kinderen toen ze leerden schrijven. In mijn eigen schrijfsels zou ik zelf wel eens de woordspeling LangePoel gebruiken. Het verlies van onze Vlaamse titel doet me weinig, want ik had begrepen dat dit tijdelijk is. Een verandering van onze eigen naam zou me meer zorgen baren.” (TP)
Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier