KWB Oudenburg kijkt hoopvol uit naar 37ste rommelmarkt maar er is grote nood aan jonge medewerkers

Het dagelijkse bestuur van KWB, secretaris Dirk Jonckheere, penningmeester Jan Jonckheere en voorzitter Johan de Staercke. © LIN
Laurette Ingelbrecht
Laurette Ingelbrecht Medewerker KW

Eindelijk eens een goednieuwsshow voor de internationale rommelmarkt die al twee jaar niet kon wegens corona: maandag 15 augustus wordt weer een hoogdag in de Arnoldusstad. “We hebben samen met het stadsbestuur overlegd en zijn overeen gekomen dat we onze voorbereidingen voor de 37ste rommelmarkt kunnen starten”, zijn voorzitter Johan de Staercke, secretaris Dirk Jonckheere en penningmeester Jan Jonckheere opgetogen.

Vorig jaar kreeg de KWB een tweede mokerslag toen bleek dat Oudenburg het op 15 augustus nog maar eens zonder rommelmarkt moest stellen. Een hoogdag voor de stad en de organisatoren, die al vele jaren telkens rond de 500 standhouders en 5.000 bezoekers mogen verwelkomen. “We moesten in 2021 al vroeg beslissen om het evenement niet te laten doorgaan, want er gaat daar heel veel werk aan vooraf. Maar nu hebben we goed nieuws: 2022 wordt het jaar van de 37ste rommelmarkt. Met dien verstande dat de cijfers de goede kant opgaan”, verklaart voorzitter van KWB Johan de Staercke.

“Op bestuursniveau begint het voor ons al in november van het jaar ervoor. Dan zetten we al de eerste voorbereidingen op papier. Naar onze standhouders communiceren we een eerste keer in maart-april. Maar tegen dan is er al veel werk verzet en kwamen we al meerdere keren samen met de vrijwilligers”, vult Dirk Jonckheere aan.

Vol enthousiasme

Het drietal van het dagelijkse bestuur van KWB is vol enthousiasme om er een prachtige 15de augustus van te maken. “We zaten vorige week aan tafel met burgemeester Anthony Dumarey en schepen van Markten Romina Vanhooren om samen te overleggen. En het stadsbestuur gaf zijn fiat, zodat we met onze voorbereidingen kunnen starten”, legt de KWB-voorzitter uit.

“Zonder dat we al de wereld instuurden dat de rommelmarkt zal plaatsvinden, komen de eerste betalingen al binnen. De Oudenburgse en andere standhouders snakken ernaar”, lacht penningmeester Jan Jonckheere.

Nood aan vrijwilligers

Er blijven wel nog enkele knelpunten op te lossen, want de weg naar 15 augustus ligt bezaaid met wat problemen. “We hebben dringend nieuwe vrijwilligers nodig, jong bloed dat zich die dag wil en kan engageren. We hebben heel lang op onze vaste mensen kunnen rekenen, maar door leeftijd hebben enkele moeten afhaken. Daarom bij deze onze oproep: kom onze groep versterken met jullie hulp. Die dag zijn er liefst 80 paar handen nodig”, vraagt Johan de Staercke.

Tweede knelpunt is het financiële plaatje. “Om voldoende publiciteit te maken hebben we sponsoring nodig. Heel wat handelszaken hebben twee slechte jaren achter de rug. Kunnen we bij hen nog aankloppen? We verwachten ons aan een kleiner budget voor reclame”, legt Dirk Jonckheere uit.

Hinder door werken

En dan zijn er nog de wegeniswerken in de Zandvoordsestraat en de renovatie aan de kerk die ervoor zullen zorgen dat er standplaatsen wegvallen. “We kunnen nu al melden dat er maximum 12 meter zal worden toegekend per stand. Aan de kerk vallen in de Mariastraat enkele mooie plekken weg. Hoe het zal zijn met de toegankelijkheid via de Zandvoordsestraat valt nog al te wachten. We hopen dat de doorsteek Brouwerijstraat naar Louis Clesselaan open blijft, want dat is een belangrijk passagepunt”, stelt Jan Jonckheere. “Positief is dan weer dat we op de oude site Demeulenaere en ook aan de Abdijhoeve op extra parkeerplaatsen kunnen rekenen. Om alles daar in goede banen te kunnen leiden hopen we een beroep te kunnen doel op de +16-jarigen van onze Oudenburgse jeugdverenigingen, die zo wat centen voor hun kas kunnen verwerven.”

Hoe dan ook kijkt KWB hoopvol uit naar de 37ste rommelmarkt op 15 augustus. “We zullen alles uit de kast halen om er een prachtige editie van te maken”, luidt het bij Johan, Dirk en Jan. “We gaan voor een rommelmarkt zoals voor corona, met de volle steun van het stadsbestuur dat weer voor samenwerking met markt- en kermiskramers zal zorgen.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier