Kwart minder faillissementen in 2020, maar dat is stilte voor de storm

Uiterst links de evolutie in de voorbije tien jaar voor West-Vlaanderen.© Graydon
Uiterst links de evolutie in de voorbije tien jaar voor West-Vlaanderen.© Graydon
Redactie KW

Ook in West-Vlaanderen daalde het aantal faillissementen in 2020 door de ondersteunende maatregelen van de overheid. Waar er in het hele land bijna 33 procent minder zaken op de fles gingen dan in 2019, legden in onze provincie 26,15 procent minder zaken de boeken neer.

De cijfers komen uit de jongste Graydon Barometer Faillissementen. “Onder normale omstandigheden hadden we verheugd kunnen zijn met dit soort cijfers. We hebben in de afgelopen tien jaar niet zulke lage faillissementscijfers mogen noteren”, zegt Eric Van den Broele, directeur Research & Development bij Graydon. “Helaas verbergen deze rooskleurige cijfers die bloedrode cijfers die heel veel ondernemers schrijven en een stilte voor de storm die helaas nog zal komen. De faillissementscijfers zeggen op dit moment dan ook niets over de reële economie, maar alles over de ondersteunende maatregelen van de overheid en het overheidsmoratorium op faillissementen.”

In heel België gingen in 2020 7.935 zaken failliet, 3.879 minder dan in 2019. In West-Vlaanderen legden 692 ondernemingen de boeken neer, tegenover 937 in 2019. De daling van het aantal faillissementen is in onze provincie (-26,15 procent) in verhouding dus iets minder dan in het hele land (-32,83 procent). Ter vergelijking: in de voorbije tien jaar was 2017 het jaar met het minst aantal faillissementen in onze provincie: 809. De hoogste cijfers werden genoteerd in 2013 (1.011) en 2014 (1.030).

Op het niveau van de arrondissementen zien we de grootste daling in het arrondissement Brugge (-37,8 procent), gevolgd door Oostende (-31,69 procent). Daarna volgen de arrondissementen Kortrijk (-21,52 procent) en Veurne (-9,8 procent). Het arrondissement Ieper noteert als enige in het land meer faillissementen in 2020 dan in 2019, maar het gaat dan ook maar over een verschil van één: van 45 naar 46 (+2,22 procent).

“20 procent heeft water aan de lippen”

De huidige steunmaatregelen helpen vele bedrijven erdoor, maar niet alle, zegt Graydon. Bedrijven die verplicht de deuren moeten sluiten, worden tijdelijk beschermd tegen inbeslagnames en faillissementen. Maar het huidige moratorium op faillissementen loopt eind januari 2021 af.

“Door de covidcrisis heeft 20 procent van de bedrijven het water aan de lippen”, zo ziet Graydon terug in de modellen. Eric Van den Broele: “Eens die steun opdroogt en na het aflopen van het moratorium, krijgen we een tsunami aan faillissementen. 50.000 bedrijven kunnen kopje onder gaan. Ondanks het feit dat faillissementen bij een gezonde economie horen, is de huidige economie allerminst gebaat bij een ‘creatieve destructie’ van deze omvang. Nieuwe maatregelen en aanvullend beleid zullen ook in 2021 nodig zijn om de economie niet alleen weer op het juiste spoor te helpen, maar vanuit stilstand weer te laten rijden.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier