Kustburgemeesters oneens over eerdere vaccinatie voor strandredders

In Oostende (foto) staan de strandredders op de reservelijst voor vaccinatie, waardoor ze volgens burgemeester Bart Tommelein een grote kans maken op een vervroegd spuitje.©Peter MAENHOUDT
In Oostende (foto) staan de strandredders op de reservelijst voor vaccinatie, waardoor ze volgens burgemeester Bart Tommelein een grote kans maken op een vervroegd spuitje.©Peter MAENHOUDT
Hannes Hosten

Of je als strandredder met voorrang gevaccineerd wordt of niet, hangt af van de gemeente waar je woont. Aan de Westkust is gevraagd aan het vaccinatiecentrum om de redders eerst een spuit te geven. In Oostende, De Haan en Blankenberge staan ze op de reservelijst en in Middelkerke, Bredene, Zeebrugge en Knokke-Heist is van voorrang geen sprake. “We zien geen medische noodzaak”, zegt burgemeester Dirk De fauw (CD&V) van Brugge.

Als het van de intercommunale kustreddingsdienst IKWV afhangt, worden de redders met voorrang gevaccineerd tegen corona. Dat werd een hele tijd geleden al gevraagd aan de federale overheid. “Het covid-secretariaat in Brussel was heel positief over ons voorstel om de redders op de lijst van essentiële beroepen te plaatsen”, aldus IKWV-secretaris An Beun. “Maar op politiek niveau werd uiteindelijk beslist om die lijst niet te gebruiken. Toen riepen we alle kustburgemeesters op om als ze plaatsjes hebben op de reservelijst, aan de redders te denken. We kregen ook al heel wat e-mails en telefoontjes van bezorgde ouders die willen weten of hun zoon of dochter deze zomer al een vaccin krijgt.”

Maar de vraag van IKWV roept bij de burgemeesters verdeelde reacties op. Oostends burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) is voor en stelde de vraag ook al in het Vlaams Parlement. “De meeste redders zijn tussen 18 en 24 jaar en komen dus zowat de laatste in de rij”, zegt hij. “Het zou handig zijn mochten zij al voor de zomer hun spuitje krijgen. Ze staan toch in de eerste linie en moeten soms eerste hulp bieden. In Oostende hebben wij gekozen om de redders op de reservelijst te plaatsen, wat betekent dat het vaccinatiecentrum hen kan oproepen als er aan het einde van de dag spuitjes over zijn. Daardoor maken ze een grote kans om gevaccineerd te worden, maar redders zijn niet altijd in de buurt van het vaccinatiecentrum als ze in de late namiddag worden opgeroepen. Daarom zouden ze beter hun prik krijgen voor de zomer begint.”

Westkust verdeeld

Een nog heviger voorstander is Marc Vanden Bussche (Open VLD), burgemeester van Koksijde en voorzitter van de eerstelijnszone Westkust & Polder, waar ook Nieuwpoort en De Panne toe behoren. “Redders moeten soms mond-op-mondbeademing toedienen, komen dicht bij mensen… en heb je één besmetting, dan kan het hele redderskorps besmet zijn”, zegt hij. “Wij aanvaarden niet dat er elders redders gevaccineerd worden en bij ons niet. We hebben het vaccinatiecentrum dus gevraagd om ze met voorrang een eerste spuit te geven tegen het einde van de maand.”

Binnen de eerstelijnszone Westkust & Polder wil ook burgemeester Geert Vanden Broucke (CD&V) van Nieuwpoort de redders met voorrang gevaccineerd zien. Zijn collega Bram Degrieck (Het Plan-B) van De Panne volgt de beslissing van de eerstelijnszone, maar is eigenlijk een andere mening toegedaan. “Een groot deel van de redders zal in de loop van de zomer gevaccineerd zijn, maar een groot deel is ook geen inwoner van onze gemeente. Wat met medewerkers van de kinderopvang, de speelpleinwerking… Moeten zij dan voorrang krijgen? Dat zorgt voor meer miserie dan iets anders. De redders werken buiten en hebben bitter weinig fysiek contact met de badgasten. Het aantal reanimaties is op één hand te tellen.”

Reservelijst

Blankenberge plaatste de redders, net als Oostende, op de reservelijst. “Als voorzitter van IKWV heb ik een brief naar de kustburgemeesters gestuurd met die vraag”, vertelt burgemeester Daphné Dumery (N-VA). “En wij hebben het ook zelf gedaan in Blankenberge. Wij zien de strandredders als een veiligheidsberoep. Ze krijgen hun spuitje met wat overblijft aan het einde van de dag, de kans dat ze hun vaccin al eerder krijgen is eigenlijk niet zo groot. Maar ik vind dat de redders met voorrang hun spuit mogen krijgen. Eerder dan ik, want zij komen in risicovoller situaties dan ik.”

Geen voorrang voor de redders in Bredene, zo horen we van burgemeester Steve Vandenberghe (Vooruit). “Wij houden ons heel streng aan de regels van de hogere overheid”, zegt hij.

In De Haan staan de redders wel op de reservelijst van het vaccinatiecentrum, maar burgemeester Wilfried Vandaele (N-VA) benadrukt dat het aan het centrum zelf is om te beslissen of ze effectief voorrang krijgen. “Ik moei me daar verder niet mee”, zegt Wilfried Vandaele.

Jonge, sterke mensen

Middelkerke is helemaal geen voorstander van een prioritaire vaccinatie van de strandredders. “Ik vind dat persoonlijk geen noodzaak, nee”, luidt het bij burgemeester Jean-Marie Dedecker (LDD). “De redders zijn jonge, sterke mensen, die de hele dag in de frisse lucht staan. Mond-op-mondbeademing is heel uitzonderlijk. Mensen van 20-25 jaar, die gebronsd op de catwalk van het strand rondlopen… Die hoeven toch niet met voorrang een prikje?” Schepen Tom Dedecker (LDD) vult aan dat een vaccinatie met voorrang moeilijk te organiseren is. “Wij hebben het grootste aantal badzones en dus de meeste redders. Maar de meeste wonen niet in onze gemeente.”

Ook in Knokke-Heist is er weinig animo om de redders een vervroegd spuitje te gunnen. “Vooreerst woont 80 procent van onze redders buiten de gemeente”, motiveert burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen). “Bovendien geven wij liever voorrang aan mensen met een binnenberoep. Ik denk aan sportmonitoren of kinderverzorgsters. Eerder plaatsten we ook al de kleuterjuffen op de reservelijst. Maar de redders zijn in de gezonde buitenlucht. Het kan zijn dat we de redders die in Knokke-Heist wonen ook op de lijst zetten, maar dat is nog niet zeker.”

In Brugge krijgen de redders actief op het strand van Zeebrugge en aan de zwemzone van de Coupure in de Brugse binnenstad hun vaccin ook niet met voorrang. “Dat beslisten we in de stuurgroep van het vaccinatiecentrum”, aldus burgemeester Dirk De fauw. “Mijn schepen van Sport dringt er wel op aan, maar het zal niet gebeuren. Ook eerdere vragen om bepaalde beroepen op de reservelijst te plaatsen, zoals kleuterjuffen of kinderverzorgsters, werden geweigerd. De geneesheren in de stuurgroep zien er geen enkele medische reden voor. Mond-op-mondbeademing moeten de redders maar zelden toepassen en het slachtoffer moet dan nog besmet zijn met corona. Bovendien zijn de redders meestal jonge mensen. Mochten ze besmet raken, zouden de symptomen heel beperkt blijven. Die reservelijst is oogverblinding, want ik weet niet of je daardoor zo vlug aan bod komt. Er staan meer dan 40 mensen op de wachtlijst om redder te worden. Als iemand geen redder wil worden omdat hij geen spuitje krijgt, zullen we wel iemand anders vinden. Vragen de redders die vaccinatie niet om andere redenen? Om deze zomer al op reis te kunnen of zo?”

Gouverneur voor, Vlaanderen tegen

Ook op hoger niveau zijn de meningen over de prioritaire vaccinatie voor de strandredders verdeeld. Gouverneur Carl Decaluwé is voor, het Agentschap Zorg en Gezondheid van de Vlaamse overheid tegen. “Wij adviseren negatief over bijkomende prioritaire groepen voor de vaccinatie”, zegt woordvoerder Joris Moonens van het Agentschap Zorg en Gezondheid. “Risicopatiënten kunnen nog door de huisarts worden toegevoegd, maar wij vinden het geen goed idee om andere beroepsgroepen nog voorrang te geven. Er is een rechtlijnig criterium en dat is de leeftijd. Dat is ook het criterium voor de reservelijsten. Als je voor één groep uitzonderingen maakt, waarom dan niet voor de andere groep? Waarom niet voor het horecapersoneel bijvoorbeeld? Vaccinatiecentra hebben een grote autonomie. Wij kunnen hen niets verbieden, maar dit is zeker niet de instructie die wij geven.”

Gouverneur Carl Decaluwé vindt wèl dat de redders ingeënt moeten worden. “Ze komen in nauw contact met de mensen en moeten soms reddingsoperaties uitvoeren. Voor mond-op-mondbeademing is er de oplossing met het ballonnetje, maar die is juridisch niet gevalideerd. En waarom niet? Het gaat toch maar om een beperkte groep.”

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier