Kust smeekt om extra politiemensen in zomer

De relletjes op het strand van Blankenberge op 8 augustus vorig jaar liggen nog vers in het geheugen.©MAARTEN WEYNANTS BELGA
De relletjes op het strand van Blankenberge op 8 augustus vorig jaar liggen nog vers in het geheugen.©MAARTEN WEYNANTS BELGA
Hannes Hosten

De politiezones aan de kust krijgen deze zomer maar de helft van de federale versterking die ze vorig jaar kregen. In Knokke-Heist gaat het bijvoorbeeld maar over een viertal agenten per dag. Dat zorgt voor ongerustheid, want met de zwoele dagen vorige week waren er in Blankenberge en Oostende al incidenten op het strand. “We zullen de hele zomer erg op onze hoede moeten zijn”, zucht de Blankenbergse burgemeester Daphné Dumery (N-VA).

In Blankenberge, waar de rellen van 8 augustus vorig jaar nog vers in het geheugen liggen, was er midden vorige week al een eerste vechtpartij op het strand. “Het viel nog mee hoor. Het ging om een discussie met een strandbaruitbater die uitmondde in een vechtpartij tussen hem en één klant”, vertelt burgemeester Dumery. “De echtgenote van de uitbater belde de politie en de klant en zijn vriend zetten het op een lopen. De politie is nu via camerabeelden aan het uitzoeken wie het was.”

Databank amokmakers

“Naar aanleiding van dat incident riep ik de bevolking op om altijd de 101 te bellen, zodat we elk incident kunnen registreren. Ik hoorde achteraf dat er die dag weer grote bendes naar zee zijn gekomen en er ook op andere plaatsen moeilijkheden waren, zelfs al op de trein. Eigenlijk moet daar al worden ingegrepen. Vrijdag hebben we daarover een nieuw overleg met Binnenlandse Zaken en de veiligheidscel.”

Eén vraag van burgemeester Dumery is al ingewilligd. Minister van Binnenlandse Zaken Annelies Verlinden (CD&V) kondigde aan dat er vanaf 1 juli een nationale databank komt van mensen die ergens een plaatsverbod kregen. Alle politiezones, dus ook die van de kust, krijgen daar toegang toe. Ze zullen dus kunnen zien of iemand die de orde verstoort aan zee ook al een plaatsverbod kreeg in een recreatiedomein. De beslissing komt er na moeilijkheden in de Gentse Blaarmeersen. “Een goede zaak”, vindt Dumery. “Het gaat niet op dat mensen die niet meer binnen mogen in een recreatiedomein in het binnenland dan maar aan de kust boel komen maken.”

Burgemeester Daphné Dumery van Blankenberge: “We zullen de hele zomer op onze hoede moeten zijn.”© Belga
Burgemeester Daphné Dumery van Blankenberge: “We zullen de hele zomer op onze hoede moeten zijn.”© Belga

In Blankenberge herkende de uitbater van een strandbar vorige week iemand die vorig jaar betrokken was bij de rellen op 8 augustus. “Hij deed niets dat niet mocht”, duidt de burgemeester. “Relschoppers die vorig jaar ‘te licht wogen’ om door Justitie te worden veroordeeld, gaf ik een maand plaatsverbod. Dat is dus al lang voorbij. Maar het zorgt wel voor zenuwachtigheid.”

De Oostendse burgemeester Bart Tommelein (Open VLD) vroeg intussen om een onderhoud met minister Verlinden. “Vorige week hadden wij ook problemen met hangjongeren uit het Brusselse, die samentroepten op het strand en er mensen mensen lastigvielen. Gelukkig hielden onze politiemensen de vinger heel nauw aan de pols. Maar dit kan niet langer. Ik hoorde bovendien dat die jongeren ook op de trein al amok hadden gemaakt.”

Overbelast korps

“Er is weinig enthousiasme om federale versterking naar zee te sturen in de zomer. Ik hoor dat er nog maar 28 extra agenten toegezegd zijn voor de hele kust. Dat zijn er niet eens twee per badstad”, gaat Tommelein verder. “Dat kan toch niet? Overal worden federale agenten ingezet, voor evenementen en sportwedstrijden. Maar de vraag van de kust wordt onder de mat geveegd.”

“Daar komt ook nog de onderbemanning van de spoorwegpolitie bij. In Brugge en Oostende zijn de kantoren gesloten. Ik dring aan op versterking aan de kust en op de weg naar de kust. Er moet al kunnen worden ingegrepen op de treinen voor die jongeren aan zee aankomen. Voor ons is het alle hens aan dek. Op piekmomenten is ons korps echt overbelast. Dan moeten we al de rest laten vallen.”

Zeker 20 man nodig

Ook Knokke-Heist kende vorige jaren al moeilijkheden met feestende jongeren. Ook daar is de roep om meer federale versterking groot. “Onze gemeente groeit in de zomer van 33.000 inwoners naar 120.000 mensen. Dat is maal vier. En hoeveel extra politiemensen krijgen we? Vier of vijf! Dat is om te lachen hé. Wij hebben er zeker 20 nodig”, zegt burgemeester Piet De Groote (Gemeentebelangen). “In Brussel beseffen ze niet welke impact zo’n massa heeft.”

“Er zijn bezoekers die denken dat ze aan de kust alles mogen, maar ook hier zijn er regels”, gaat De Groote verder. “En er moet handhaving zijn. Die extra federale mensen moeten ook onze spelregels kennen. Wij geven GAS-boetes als mensen in bloot bovenlijf door winkelstraten lopen of versterkte muziek spelen op het strand. Dat moet je een beetje leren hé. Maar wij krijgen dus maar weinig steun. Maar om een gestoorde militair te zoeken in Limburg zijn er plots wel 200 agenten beschikbaar.”

Gouverneur Carl Decaluwé: “Er zijn niet genoeg politiemensen”

Gouverneur Carl Decaluwé: “Ik kan niet zomaar een blik politiemensen opentrekken.”© Davy Coghe
Gouverneur Carl Decaluwé: “Ik kan niet zomaar een blik politiemensen opentrekken.”© Davy Coghe

“Het aantal politiemensen wordt altijd maar beperkter. De vergrijzing slaat serieus toe. Dat is het onderliggende probleem”, zegt gouverneur Carl Decaluwé. “Maar een makkelijke zomer wordt het zeker niet.”

“Er komt vrijdag nog een overleg over de veiligheid op de treinen naar zee. Maar voor de rest stel ik vast dat het normale leven weer op gang komt en er dus ook weer evenementen worden georganiseerd. En daardoor is het dus onmogelijk om evenveel politie-

versterking te sturen als vorig jaar. Er zijn gewoon geen mensen genoeg”, aldus de gouverneur. “Het probleem is ook dat het aantal politiemensen alsmaar beperkter wordt. Er zijn zones die 10 of zelfs 15 vacatures hebben die niet ingevuld raken. De kandidaten komen niet zomaar uit de lucht vallen. Dat zien we bij de politie, maar bijvoorbeeld ook in de zorgsector. Het wordt de grootste uitdaging van de komende 10, 20 jaar.”

“Samenwerking met andere zones, zoals de politiezone Westkust doet, is natuurlijk een goede oplossing. Maar daar bestaat al een traditie van jaren ver. Enkele weken voor de zomer begint, is het te laat om zomaar vlug even te bellen. Een afspraak die wel al enkele jaren bestaat, is dat West-Vlaamse politiezones in de zomer niet moeten gaan helpen buiten West-Vlaanderen.”

“Maar de samenwerking van West-Vlaamse korpsen onderling… Tja, ik moet vaststellen dat het West-Vlaamse politielandschap niet zo solidair is als dat in de andere provincies. De WVL4, het samenwerkingsverband waar de zone Westkust nu op kan rekenen, is één voorbeeld van samenwerking, maar het zou nog beter kunnen. We zullen zien. Maar een makkelijke zomer wordt het alvast niet.”

Politiezone Westkust: “Zelf gezocht naar oplossingen”

Ook Nicholas Paelinck, de korpschef van de politiezone Westkust (De Panne, Koksijde en Nieuwpoort) begrijpt de vraag naar extra federale politiekrachten aan de kust. Maar in zijn zone hebben ze wel zelf oplossingen gevonden.

“Toen we hoorden dat wij maar beperkte federale ondersteuning zouden krijgen, zochten we oplossingen binnen onze eigen samenwerkingsverbanden”, vertelt Paelinck. “We wisten dat we het zelf moesten oplossen. Wij hebben de WVL4, de samenwerking van onze zone met de West-Vlaamse zones Polder, RIHO en Vlas, en nog een samenwerking met de politiezone Antwerpen. Zij ondersteunen ons in de zomer en wij helpen hen met extra mensen in de winter. Zo konden wij de federale extra van vier of vijf mensen optrekken tot 20 mensen per dag.”

“Natuurlijk vind ik ook dat er meer federale steun zou moeten zijn voor de kust. Als je ziet hoeveel politiemensen voorzien worden voor Tomorrowland… Het is hier elke dag Tomorrowland”, aldus Nicholas Paelinck. “Maar wij hebben een jarenlange traditie van samenwerking met andere zones. Vroeger kregen wij ook versterking uit Wallonië, onder meer uit Charleroi. Het voordeel was dat veel bezoekers bij ons ook uit Wallonië komen. De politiemensen van daar kennen hun pappenheimers.”

“Bij ons is ook duidelijk afgesproken met de drie burgemeesters dat er dit seizoen zo goed als geen evenementen worden georganiseerd. Want die slorpen heel veel capaciteit op. En de evenementen die plaatsvinden, zetten maximaal in op private veiligheidsmensen. Maar er is zeker nood aan structurele ondersteuning, anders komt die hele discussie elke zomer terug”, klinkt het nog.

Fout opgemerkt of meer nieuws? Meld het hier