Kust bereidt zich voor op ontvangst tweedeverblijvers: “Drukte moet gespreid worden”

© belga
Redactie KW

De kust is zich volop aan het voorbereiden voor de eventuele komst van tweedeverblijvers na 18 mei. Dat meldt provinciebedrijf Westtoer zaterdag. In de veiligheidsraad van vrijdag werd gezegd dat wordt bekeken of er dagtrips mogen georganiseerd worden vanaf 18 mei. Daarbij zouden ook tweedeverblijvers naar hun verblijf aan zee mogen komen. Westtoer hoopt ook op voldoende steun voor de horeca, die pas later aan bod komt.

Vanaf 18 mei mogen tweedeverblijvers mogelijk naar hun verblijf aan zee komen. Ook wordt bekeken of daguitstappen kunnen worden georganiseerd, waaronder ook naar de kust. Daarom werken de tien kustburgemeesters aan de scenario’s om het toerisme deze zomer te organiseren. Hiervoor wordt samengewerkt met experten zoals Westtoer, MDK en IKWV.

De focus ligt daarbij op de drukke momenten. De spreiding van die drukte in tijd en ruimte zal het grootste aandachtspunt zijn. Om de diverse scenario’s te bespreken, organiseren de kustburgemeesters volgende week een extra overleg. Het doel zal een gezamenlijk plan zijn, maar er wordt wel rekening gehouden met verschillen tussen bepaalde steden en gemeenten.

In het plan zal ook aandacht worden besteed aan ondernemers aan de kust. Al heeft de horeca voorlopig nog geen duidelijk perspectief. “We hopen dat ze snel perspectief krijgen en dat er ook extra steun komt voor deze sector”, zegt Sabien Lahaye-Battheu, gedeputeerde en voorzitter Westtoer. “Iedereen blijft van harte welkom aan de kust. In het kader hiervan zal Westtoer ook samen met de sector een extra campagne organiseren in Vlaanderen en Wallonië. De start is voorzien van zodra de omstandigheden het toelaten.” Ook voor de andere regio’s in West-Vlaanderen wordt een extra communicatiecampagne voorzien.

Ook West-Vlaams provinciegouverneur Carl Decaluwé drong eerder al aan op een doordacht plan. “Zes miljoen toeristen aan de kust de komende zomer? Dat is een utopie!”

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.