Kurt Loorenz uit Lendelede viert muzikaal jubileum in Izegemse Heilig Hartkerk

Kurt Loorenz: "Terwijl mijn muzikale carrière even op pauze stond, ben ik altijd blijven zingen." © (foto FODI)
Redactie KW

Dit jaar mag Kurt Loorenz uit de Winkelsestraat in Lendelede al 30 kaarsjes als zanger uitblazen. Hij viert dit jubileum met een groots optreden in de Heilig Hartkerk in Izegem.

Voor Kurt Belaen (48) alias Kurt Loorenz begon het allemaal dertig jaar geleden bij voetbalclub SV Izegem. “Ik verzorgde daar elk feest. Ik zong ook regelmatig mee met de liedjes die daar werden gedraaid door een dj. Sommige mensen zeiden dat ik goed kon zingen. In 1988 schreef ik me in voor de VTM Soundmixshow. Het was al onmiddellijk bingo. Ik begon ook met een fanbal. Een producer ontdekte mijn muzikaal talent. Mijn eerste single nam ik op onder de naam Ricky Jones. Daarna nam ik nog enkele singles op, zoals Iedere nacht, Ik kom naar je toe, enz. Deze singles mocht ik zelf voorstellen in Tien om te Zien. Ik kreeg ook de vraag of ik wilde meedansen bij Paul Severs. Ik stond zelfs toen één keer op het podium van het Antwerpse Sportpaleis. We dansten op Zeg eens meisje ter gelegenheid van vijf jaar Tien om te Zien. Méér dan 20.000 mensen zaten in de zaal. Dat was onvergetelijk”, vertelt Kurt.

Minder mooie jaren

“Ik was er ook bij toen Paul het lied Oh Little Darling uitbracht. We stonden er zes weken mee op nummer één. In 1995 nam ik de single Als vriendschap liefde wordt op. Ik verkocht daar 10.000 exemplaren van. Ik bleef verder singles uitbrengen en duetten opnemen.”

Voor Kurt Loorenz was 2004 een heel moeilijk jaar, want zijn moeder overleed toen. Kurt zag het eventjes niet meer zitten. Tien jaar lang stond hij op geen enkel podium. In 2014 begon hij terug te zingen door zijn echtgenoot Kevin, die hem aanmoedigde om het verleden achter zich te laten en om met een nieuwe muzikale lei te beginnen. Kevin zei dat hij het nog altijd kon.

Blijven zingen

“Kevin is tien jaar jonger dan ik. Toen hij negen jaar was, kwam hij naar optredens kijken. En nu is dezelfde Kevin mijn mentor, mijn steun en toeverlaat”, glundert Kurt. “Momenteel zit ik onder contract bij DMR Music Belgium. Ik schreef me ook in voor The Voice van Vlaanderen en voor het Eurovisiesongfestival in San Marino. Ik geef toe, het ging niet altijd goed. Ik maakte moeilijke jaren mee. Ik had op een bepaald moment ook de verkeerde managers en vrienden, maar dat is allemaal verleden tijd. Boeken ze nu Kurt Loorenz, dan weten ze dat ik de zaal in vuur en vlam kan zetten.”

Mocht ik de juiste mensen hebben ontmoet, dan raakte ik wellicht verder

Kurt viert 30 jaar op de bühne, maar hij zette zijn zangcarrière door familiale omstandigheden wel ruim tien jaar op pauze. Kan je dan wel spreken over 30 jaar muziek? “Ik ben toch altijd een beetje blijven zingen”, verdedigt Kurt zich. “Maar op een bepaald moment had ik er echt genoeg van. Sommige managers beloofden zoveel, maar er kwam nooit iets van in huis. Dat werkte zo demotiverend. Zat ik vroeger bij de juiste mensen, dan had ik het wellicht verder geschopt. Maar nu kijk ik niet meer achterom. Het is de toekomst die telt, zowel muzikaal als privé.”

Kurt Loorenz viert op zaterdag 19 oktober zijn 30-jarige carrière in de Heilig Hartkerk in Izegem. “Inderdaad, in de kerk”, glimlacht Kurt. “Ik geef geen kerstconcert, maar toch kregen we de toestemming om in de kerk mijn optreden te geven. We zorgen voor een drank-, wijn- en cavabar in de kerk. En natuurlijk voor veel muziek. Zelf zal ik één uur optreden.” (Patrick D.)

Het optreden in de Heilig Hartkerk in Izegem vindt plaats op 19 oktober. Naast Kurt Loorenz treden ook Lynda Law, Hanny D. en Hans Hanssens op. Er is ook een special act. De deuren gaan open vanaf 18.30 uur. Toegang kost 15 euro, inclusief één consumptie. Info en reservatie: 0498 24 90 51.

Zeg et ne keer

Waar heb je een fout gezien of heb je zelf een suggestie? Laat het ons dan weten.

Hier staat ingevoegde content uit een social media netwerk dat cookies wil schrijven of uitlezen. U heeft hiervoor geen toestemming gegeven.
Klik hier om dit alsnog toe te laten